Otthon

Ezért lehet számodra is előnyös a laminált padlólap (x)

Egy felújított lakásban biztos, hogy otthonosabban, kényelmesebben érezhetjük magunkat. Otthonunkra mindig érdemes megfelelő figyelmet fordítanunk, hiszen itt kezdődnek és érnek véget napjaink, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ezek az órák milyen hangulatban és kényelemben telnek. A burkolatok cseréje pedig számos előnnyel szolgálhat otthonunkban.

Mi az a laminált padló?
A laminált padló egy kompozit padlóburkolat, ami azt jelenti, hogy több rétegből épül fel. Már több mint 50 éve használják, számos előnyös tulajdonsága miatt.

Általánosságban a laminált padló 3 rétegből áll:
●        A legalsó réteg egy sűrű farosanyag, amely a padló stabilitását adja, és hasonló a többi megmunkált fa padló termékhez.

●        A második réteg egy impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, amely legtöbbször a fa mintázatát utánozza, de számtalan anyag utánzata is lehet, például egyes kőtípusoké.

●        A legfelső réteg pedig egy jelentősen ellenálló kopásálló és tartós védőréteg.

A laminált padló 6 fő előnye
1. Egyszerűen és gyorsan lefektethető
A laminált padlólapok könnyen és gyorsan lefektethetők, kitöltőanyag és fugázás nélkül. A lapok összeillesztését megkönnyítheti a nyelv-horony összeillesztési rendszer is. Ezek az elemek a puzzle darabokhoz hasonlíthatóak, tehát nem kell őket az aljzathoz rögzíteni. Ebben az esetben a csere is egyszerűbb, ha valamelyik darab elhasználódott.

TIPP: Ennek ellenére célszerű mindig szakemberre bízni a padlólapok lefektetését, hiszen csakis így kerülhetők el az anyagi kárral járó sérülések vagy éppen az esztétikailag előnytelen kivitelezések.

2. Tartós és időtálló
A laminált padlólap minimum 10-15 évig tartós és időtálló marad. Minél vastagabb a padló, annál hosszabb ideig számíthatunk a tartósságára. Itt fontos megjegyezni, hogy ennek feltétele a szakszerű lerakás és a helyiség használatához illeszkedő típus kiválasztása is.

3. Ellenáll a piszoknak és a karcolásnak, emellett egyszerűen tisztítható
A laminált padlót nagyon könnyű tisztítani. Ellenáll a pornak, és még a mikroorganizmusokat is távol tartja, ezért tökéletes kisgyermekes családok vagy allergiában szenvedők számára is. A rendszeres tisztításhoz elegendő a port felporszívózni, aztán egy nedves ruhával áttörölni. A padló bő vizes felmosása viszont nem ajánlott, mivel a padló 90%-a fa, ezért a túlzott nedvesség nem tesz jót neki.

4. Széleskörű választék
Hatalmas a választék a piacon, így szebbnél szebb, egyedi kivitelek közül választhatunk. Szinte bármilyen elképzelésünk megvalósítható. A legnépszerűbbek a fa mintázatúak, és a természetes verziókon túl számos design változat is elérhető.

5. Gyerek- és háziállat barát
Ha gyerekek vannak a lakásban vagy kisállatokat tartunk, fontos a burkoló anyagok kiválasztásánál a megfelelő strapabírás, illetve a higiénia figyelembe vétele is. A laminált padló az egyik legkeményebb padlótípus, tartós és kopásálló rétege ellenáll a különféle behatásoknak is.

6. Környezetbarát
Igen, még környezetbarát is! Mivel a laminált padló fűrészporból, faforgácsból és maradék faanyagokból áll össze, ezért nincsen szükség új fa nyersanyag felhasználására. Így kíméljük a természetet.

Mivel könnyen tisztítható, ennek köszönhetően kevesebb tisztítószert kell használni. Csere esetén sérülés nélkül felszedhetőek a lapok, amik máshol újra használhatóvá válnak.

Mire érdemes figyelni, ha laminált padlólapot választasz?
Minőség
A laminált padló minőségét a felhasznált anyagok és a rétegezés technikája, illetve a padló összvastagsága határozza meg. Logikus, hogy minél vastagabb a padló, annál ellenállóbb a különböző behatásokkal szemben.

Egy normál használatú lakótérben elegendő a 7 mm-es vastagságot választani. A legfelső felület minőségét is érdemes ellenőriznünk, itt kódok alapján rangsorolják az ellenállóképességet attól függően, hogy gyenge, közepes vagy erős használatnak van-e kitéve a helyiség.

Vízállóság
A laminált padló használata nem ajánlott sem kültérre, sem vizes helyiségbe, mint a konyha vagy a fürdőszoba. A laminált padló felpúposodik, felpöndörödik, ha nagy mennyiségű víz éri. Az utóbbi években jelentek meg olyan termékek, aminek vízállósága fokozott, de ez nem teljes vízállóságot jelent, inkább csak azt, hogy tartósabb lett a termék.

Garancia
Hosszú távon számíthatunk egy jól kiválasztott termékre, hiszen egyes gyártók 15-20 év garanciát is vállalnak. Ez pedig valódi biztonságot jelent.

A laminált padló nagyszerű lehetőség a kisebb gyermekes családok számára is, mivel könnyen tisztítható, jó az ellenálló képessége, és hosszú távon számíthatunk rá. Ez a padlótípus az egyik legkényelmesebb választás, ha igazán modern, de valóban strapabíró megoldást keresünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik