Otthon

Így válasszunk tetőablakot profik segítségével

Roto
Roto
Az elmúlt években az egyik legfontosabb szempont lett a legtöbb építőanyag, így a tetőablakok esetében is a gyors beépítés.

Manapság olyan tulajdonságok kerülnek központba az építkezés, felújítás, építőanyag választás és így a tetőablakok választása esetében is, amelyek a magyarországi építkezéseken korábban nem voltak fontosak. 10 évvel ezelőtt a nyugati országokban már a gyors és egyszerű beépítést és a kivitelezést segítő szerkezetek voltak keresettek, míg Magyarországon ennél sokkal lassabb volt a folyamat, amely e tulajdonságok fontosságát hozta.

Roto

Az építkezés vagy felújítás számos folyamatból, szakemberek összehangolt munkájából áll, ami időt és alapos tervezést igényel. Ha történetesen a tetőablakok cseréjéről van szó, az sem egyszerű feladat, pláne tévesen azt hinni, hogy 2 óra alatt szakszerűen megoldható a tetőablak cseréje úgy, hogy később ne legyen vele bosszúság. Persze lehet, de az eredmény sajnos sokszor borítékolható és ritkán az elvárt.

A 2021. januárjában indult otthonteremtési program kedvező feltételeket kínál a lakásfelújításhoz, közte komplett nyílászáró cserékhez, ami a tetőterekre is érvényes. A megvalósítandó feladatok összeírása és a költségvetés mellett nagyon fontos figyelembe venni a hang- és hőszigetelési előírásokat és elvárásokat, a célok között az energiamegtakarítás hangsúlyozásával.

Roto

A legkiválóbb minőségű tetőablakok alapanyaguk változatosságával, és az igényelt funkciót illetően is igazodnak a lakásfelújítás mértékéhez és lehetőségeihez, mindezeken túl a legváltozatosabb dizájn elvárásokat is kielégítik. Felmérések szerint lassan, de biztosan nő azok száma, akik számára fontos szempont, hogy a kiválasztott építőanyagok minél kevésbé terheljék a környezetet például a gyártásukkal, vagy az életciklusuk végén. A legjobb műanyag tetőablakok ma már 100%-ban újrahasznosíthatók.

A jelenleg tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt ma már itthon is a gyárilag előszerelt tetőablakok gyors és pontos beépítése került a fókuszba.

Roto

Ha egy tetőablak nem jól funkcionál, az általában a szélsőséges körülmények között tűnik fel: télen, a leghidegebb napokon, illetve nyáron, amikor rekkenő hőség van a tetőtérben. Egy megfelelően illeszkedő, jól hőszigetelt tetőtéri ablaknál a külső hőmérséklet nincs hatással a belső klímára.

Annak érdekében, hogy az ablak megfelelő védelmet biztosítson a tetőtérben, a gyártók több tekintetben nyújtanak megoldásokat. A közismert, német minőségben gyártó Roto például gyárilag jelentős részben összeszerelve kínálja tetőablakait, amelyeknek nagy előnye, hogy így a beépítés gyorsasága mellett kisebb az esély a kivitelezési hibákra. Az ablak része a beépített hőszigetelés vagy azok az elemek, amelyekkel az ablak könnyen a tető hő- és vízvédelmi szerkezeteihez kapcsolható. Egy tetőtér gyenge pontja gyakran a tetőablakok körül alakul ki: gondoljunk télen a tetőn az ablak körül olvadó hóra. Ott bizony szökik a meleg!

Roto

S hogy teljesen elégedettek legyünk az új tetőablakokkal, ahhoz egy nagyon fontos tudnivaló: a megfelelő ablak kiválasztásához és szakszerű beépítéséhez elengedhetetlen egy tapasztalt szakember. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy a tartósan jól működő és szép tetőablakunk a tetőtér ékessége és nem annak energiapazarló gyenge pontja legyen.

Szponzorált tartalom

Roto világa magánvásárlók számára. A cikk a Roto támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik