Üzleti tippek

A brit ingatlanpiacon is terjeszkedik a Cordia

A magyar ingatlanfejlesztő cég a Blackswan Property társaságot vásárolta meg, ez az akvizíció a vállalat első befektetése Nagy-Britanniában. A Cordia a tranzakciót az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében végrehajtott kötvénykibocsátás segítségével finanszírozta.

A brit vállalat Cordia Blackswan néven, a jelenlegi menedzsment vezetésével működik tovább. A társaság mindemellett a már meglévő tervezett projektek támogatása érdekében a következő hónapokban létszámbővítést tervez. A felvásárlás révén a Cordia Blackswan számára lehetőség nyílik arra, hogy Anglia West Midlands régiójában 550 millió font értékben valósítson meg projekteket.

A mostani akvizíciót – csakúgy, mint a Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalat csaknem 93%-ának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20%-ának megvásárlását – a Cordia részben az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta.

A tranzakcióknak köszönhetően a hazai cég birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14.000 fölé emelkedett. A vállalat a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az NKP keretein belül: a 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a cég. Az így megszerzett forrásokat a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használják fel.

A Cordia a Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A Blackswan Property 2009-ben jött létre. A brit cég a lakóingatlan-fókuszú, vegyes használatú fejlesztésekre koncentrál a Birminghamet is magában foglaló West Midlands régióban.

Kiemelt fotó: MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik