Otthon

Elkerülte a lávafolyam a „csodaházat” a Kanári-szigeteken

Kike Rincon/Europa Press via Getty Images
Kike Rincon/Europa Press via Getty Images

Mintha valaki láthatatlan védőpajzsot húzott volna köré, egy Kanári-szigeteken álló házat elkerült a vulkánkitörés okozta lávafolyamot, írja a Guardian.

A lap szerint a közösségi médiában csak csodaházként emlegetett ingatlan egy dán házaspáré, akik nem tartózkodnak La Palma szigetén. Elmondásuk szerint ugyanakkor megkönnyebbültek, hogy az épület még áll.

Őrült sírásba kezdtünk mindannyian, amikor elmondtam a tulajdonosoknak, hogy szeretett házuk érintetlen

– mondta Ada Monnikendam, a ház építője az El Mundo című spanyol lapnak.

A ház El Paraiso városában található, ahol az elmúlt napokban nagyjából az ingatlanok fele megsemmisült egy iskolával egyetemben.

Tudósok szerint a lávafolyás akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat. A vulkán naponta 8000 és 10 500 tonna közötti kén-dioxidot lövell ki, amely szintén károsítja a tüdőt – közölte a Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek.

A Cumbre Vieja vulkán legutóbb 1971-ben tört ki.

Kapcsolódó
Megacunamitól féltek a Kanári-szigeteken
Több száz méteres lávaszökőkúttal kezdődött vulkánkitörés a Kanári-szigeteken, a lávafolyam házakat elpusztítva tart az Atlanti-óceánba. Ezreket telepítettek ki, szökőártól azonban nem kell tartanunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik