LG
Otthon

Nem mindegy, hogyan mos, aki allergiás (x)

LG Magyarország
LG Magyarország
A pollenek a ruháinkon és a lakás különféle textíliáin is megtapadnak, láthatatlanul nehezítve meg az allergiások mindennapjait.

A nyár második felében menetrend szerint érkezik a talán legtöbb bosszúságot okozó parlagfű szezonja. A parlagfű-allergia okozta szénanátha és asztma 22%-os előfordulást mutató népbetegség[1] Magyarországon, vagyis több mint kétmillió honfitársunk érintett. Sokan azonban nem tudják, hogy a parlagfű pollenjei a hajon, a bőrön, a ruhákon és még otthonunk textíliáin is előszeretettel megtapadnak, aminek következtében még otthonunkban sem tudunk megszabadulni az allergia okozta kellemetlen tünetektől.

Az LG Magyarország szakértői szerint, ha száműzni szeretnénk az allergéneket a lakásból, először a ruhaneműkre és egyéb textíliákra érdemes koncentrálnunk.

LG Magyarország

Váltsunk gyakrabban ruhát és ágyneműt

A szabadból hazatérve célszerű az utcán hordott ruhát lecserélni, illetve – a szokásos kézmosáson túl – le kell öblíteni a kézre, arcra, szemöldökre, arcszőrzetre tapadt polleneket, továbbá tiszta vízzel vagy tengervizes orrspray-vel az orr is átöblíthető[2]. A megszokottnál gyakoribb hajmosás vagy -öblítés szintén tanácsos, különösen a hosszú hajúak esetében. Mossuk sűrűbben a ruháinkat, az ágyneműhuzatot, és különösen a párnahuzatot, de fontos, hogy a szárítást, az ágynemű szellőztetését ne a szabadban végezzük, hiszen így újra bevisszük majd a polleneket az otthonunkba.

LG Magyarország

Vessük be a gőz erejét

Az allergének elleni harcban nagy segítségünkre lehet egy gőzös mosógép: ezt a funkciót a „Steam” megnevezés jelöli a készülékeken. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban, függönyökben, ágyneműkben és plüssállatokban megbújó allergének akár 99,9[3] százalékát is eltávolítja. Az LG gőzös mosógépeiben és gőzös mosó-szárítógépeiben található ún. Allergy Care (Antiallergén) programot például kifejezetten az allergiával küzdők számára fejlesztették ki: ez a mosóprogram víz és hő segítségével teremt erőteljesen fertőtlenítő hatású gőzt, amely gyengéden, mégis hatékonyan fertőtleníti a textíliákat. A program hatékonyságát még az allergiamegelőzést és -kezelést támogató British Allergy Foundation is hitelesítette.

LG Magyarország

A forró vízpára azért ilyen megbízható, mert szétszóródva hatol be a szennyeződések részecskéi, és a textilszálak közé. Egy ilyen gőzmosógéppel egyszerűen allergénmentessé tehetjük otthonunk textíliáit, amelyek az egyes készülékekben megtalálható LG Steam technológiának köszönhetően tökéletesen tiszták és akár gyűrődésmentesek[4] is lehetnek – a gőz ugyanis kisimítja a gyűrődéseket, amivel esetenként akár teljesen megspórolhatjuk a vasalást. Így az allergiaszezonban javasolt gyakoribb mosás sem nehezíti majd meg túlzottan a házimunkát.

 

[1] http://real.mtak.hu/46536/1/650.2016.30615.pdf
[2] https://orvosilexikon.hu/cikkek/allergia-mit-tehetunk
[3] Az Allergy Care (Antiallergén) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.
[4] Az anyagon keletkezett gyűrődések mennyisége is 30%-kal kevesebb lesz. Az Intertek által tesztelve 2018 decemberében az AATCC standard alapján. Pamut (Cotton) program ‘Wrinkle Care’ (gyűrődéscsökkentés) opcióval (3 db különböző anyagú ing) összehasonlítva az LG hagyományos pamut (Cotton) programjával ‘Wrinkle Care’ opció nélkül. Az eredmények a ruhák típusától és a körülményektől függően eltérőek lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik