Otthon

Milyen szempontok szerint válasszunk matracot? (X)

Egy új matrac vásárlásánál kiemelten fontos, hogy igényeinknek megfelelően sikerüljön olyan megoldást találnunk, ami hosszú évekig a kellemes, pihentető alvást biztosítja számunkra. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás kutatások alapján számos olyan területre kihat, amelyre elsőre nem is gondolnánk: hatással van a nappali szellemi és fizikai teljesítőképességünkre, összefüggés mutatható ki a nem megfelelő alvás és a hízás között és nem utolsó sorban szoros kapcsolatban áll lelki egyensúlyunk megtartásában és testünk megfelelő regenerálódásában, így megőrizve testi-lelki egészségünket.

Mégis milyen szempontok szerint válasszunk matracot? Elsődlegesen saját igényeinket kell figyelembe vennünk. A testsúly, a testalkat, az alvási szokások és pozíciók nagyban befolyásolják, hogy milyen matrac mellett tesszük le végül voksunkat. Ugyanis más típusú matrac lehet megfelelő egy vékonyabb és megint más, egy nagyobb testsúllyal rendelkező ember számára. Az alvási szokásaink, pozíciók – háton, hason vagy oldalt fekszünk – esetében is más-más kialakítású, szerkezetű matrac biztosíthat ideális kényelmet.

Az, hogy milyen matrac keménység mellett érezzük komfortosnak pihenésünket, egyénenként eltérő. Lényeges, hogy a kiszemelt matracot a lehető leghosszabban próbáljuk, győződjünk meg róla, hogy a kedvelt alvási pozíciónkban a megfelelő alátámasztást és komfortot biztosítja számunkra. A matrac alapanyagát tekintve, számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Választhatunk a kedvelt memóriahabos, hideghabos matracok közül, melyek számos esetben vákuumcsomagolt formában is elérhetőek, megkönnyítve így a matrac szállítását. Amennyiben zsákrugós matracot keresünk, dönthetünk itt is több megoldás mellett: léteznek klasszikus táskarugós és bonellrugós matracok, de a piacon megtalálhatóak a modern technológiával készült, habrugós matracok is.

Az egyéni, speciális tényezők, egészségügyi problémánk befolyásolhatják döntésünket, illetve kiemelt figyelmet kapnak a megfelelő matrac kiválasztásánál. A közhiedelemmel ellentétben nem biztos, hogy egy kemény matrac a jó választás derékfájdalmunk esetén. Ezért fontos, hogy a szakértőktől kapott tanácsok megfogadása mellett, a matrac próbák során a számunkra legkomfortosabb megoldást válasszuk.

Nem elhanyagolható kérdés, hogy a régi ágyunkba keresünk új matracot vagy kompletten cserélnénk a régi fekvőhelyünket. Egyszemélyes méretekben – 80*200,90*200 cm – vagy nagyobb – 140*200,160*200,180*200 vagy akár 200*200 cm, – franciaágy méretben gondolkodunk. Számos gyártó és kereskedő szortimentjében található olyan matrac, amelyeket egyedi méretekben is megrendelhetünk.

A mai modern igényeknek megfelelően számos olyan matraccal találkozhatunk, melyek matrac huzata levehető és otthoni, háztartási körülmények között tisztítható, mosható. Ennek segítségével meghosszabbíthatjuk matracunk élettartamát és megfelelő alvási környezetet biztosíthatunk mindennapos pihenésünkhöz, így ezt a kérdést is érdemes szem előtt tartanunk.

Természetesen a matrac ára, a rendelkezésünkre álló költségkeret is döntő fontosságú. Az összes, piacon megtalálható gyártó választékában található olyan matrac, amelyre 10 év garanciát biztosítanak, mégis általánosságban elmondható, hogy ajánlott 6-7 évente lecserélnünk matracunkat. Így ezzel a költségek meghatározásánál érdemes számolnunk.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük, közelebb kerülhetünk a hőn áhított megoldáshoz. A végső döntés rajtunk áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik