Otthon

Háztetők, amikre a szomszéd is irigykedik

Terrán
Terrán
A megfelelő cseréptípus kiválasztásával a ház is stílusosabbá válik.

Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cserepeket választunk, nem csak funkcionális szempontból. A ház stílusával harmonizáló tető még impozánsabb látványt nyújt, és még jobb érzés lesz hazaérni.

A tervezésre a legtöbben a téli időszakban szánnak időt, de akár tavasszal vagy nyáron is bátran nekiláthatunk a lehetőségek feltérképezésének, inspirációk gyűjtésének, amik egy jó szakember segítségével egyáltalán nem fognak nyűgnek tűnni. De milyen színű vagy alakú cserép lenne az ideális? Egy pillanatra sem lehet kérdés, hogy a tetőcsere gyökeresen megváltoztatja egy lakóház képét, ahogyan az sem, hogy azzal az ember nem öt vagy tíz évre, hanem akár egy teljes emberöltőre tervez. Cikkünkben erre mutatunk be néhány lehetőséget.

Éljenek a klasszikusok!

Terrán

A hosszú ideje velünk élő hagyományok fontosak – vannak, akik ezt a saját házukon is meg szeretnék mutatni, így egyáltalán nem akarnak eltávolodni a klasszikus építészeti irányzatoktól. Számukra jelenthet tökéletes megoldást a Magyarországon tömegesen látható vörös, bordó és téglaszínű, hullámos cserép, amik a jól megszokott árnyalatok mellett a sötétebb tónusok kedvelőinek is megoldást nyújtanak, legyen szó apró mézeskalácsházról, kétszintes családi otthonról vagy akár faházakról.

Mindenünk a nosztalgia

Terrán

 

A nappali dísze a dédnagymama gyönyörű, tölgyfa tálalószekrénye? Hegyvonulatokat mutató festmény lóg a dolgozószobában? Tele a lakás a múlt emlékeivel? Akkor nem is kérdés, hogy a kissé múltat idéző, hódfarkú forma lesz az ideális megoldás.

Mediterrán megoldások

Terrán

Magyarországon az elmúlt két évtizedben egyre gyakrabban épültek mediterrán stílusú otthonok, amik a forró levegőjű, toszkán vagy épp provance-i házak stílusát kívánták megidézni. A néha kívül-belül kőburkolatokkal borított élettereket sokan kovácsoltvas lépcsőkorlátokkal, rusztikus felületekkel, meleg színekkel, illetve néhány antik bútordarabbal próbálják még különlegesebbé tenni, de a ház karateres jellegét leginkább a tető adja meg. Ilyenkor jó választás az a déli tájak hangulatát sejtető, kissé napszítta hatást keltő betoncserép, ami árnyalataival, illetve egymás mellé helyezve kialakuló egyedi mintázatával erősíti a képet.

Letisztult otthon, modern külső

Terrán

Fehér falak, egyszerű tárgyak, visszafogott, semleges színű bútorok – amennyiben ez a néhány jelző illik a vágyott otthonra, akkor érdemes az egyszerű, sík, szögletes vonalvezetésű cserepek mellett letenni a voksot. A letisztult modellek a százéves falakkal, illetve az új szerkezetekkel párosítva is ugyanazt a nemes egyszerűséget és modern életérzést  fogják sugározni, ahogyan az ajtón belépve a lakók, illetve vendégeik elé táruló látvány.

Jelenben a jövő

A hagyományos megoldások mellett akár a mai kor elvárásainak megfelelő, környezettudatos, sőt, az áramszámlát is szabad szemmel alig láthatóvá zsugorító napelemes cserepet is választhatjuk, ami a napelemes panelekkel ellentétben nem rontja a tető képét, hiszen a betoncserépbe integrált napcellák nem méretes téglatestekként, hanem a jól megszokott cserepek méretével azonos lapokként, a tető síkjába simulva borítják a házat.

Terrán

A rendszer persze drágább a tradicionális, a nap energiáját hasznosítani nem tudó tetőfedéseknél, de a havi rezsiköltségekben jelentkező különbségnek köszönhetően a befektetett összeg gyorsan megtérül.

Egy négyfős család havi teljes villamosenergia-igényét akár már a cserepek 15 százalékának – ez körülbelül háromszáz darabot jelent – a napelemes cserépre való cserélése kielégíti, kívülről nézve a ház összképét legfeljebb csak annyi látszik majd, hogy a sötét paneleken megcsillan a napfény.

Félig teli malacpersely

Az idei évtől elérhető, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően a tető cseréjének akkor sincs akadálya, ha a legalább egy gyermeket nevelő családok ezt saját félretett pénzükből nem tudnák megvalósítani.

Mindennek egyetlen feltétele, hogy a tető megvásárolt elemeit – így a cserepeket, illetve a műanyag- és fém kiegészítőket – feltétlenül egy megbízott, számlaképes vállalkozónak kell a helyére illesztenie. A támogatás igényléséhez ugyanis az anyag- és munkadíj összegéről szóló számlákat is mellékelni kell, aminek eredményeként az igazolt költség 50 százaléka – akár hárommillió forint – is visszakerülhet a malacperselybe.

Azokat a budapesti és Pest megyei lakosokat, akik napelemes megoldással kívánják zöldebbé varázsolni az otthonukat, a Magyar Fejlesztési Banktól a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztésekre felvehető 0%-os hitel is segíti.

Szponzorált tartalom

Az ácsok és mesteremberek megtalálása nem könnyű feladat, a Terrán Ácskeresőjének köszönhetően azonban pillanatok alatt felvehetjük a kapcsolatot egy már számos alkalommal bizonyított, munkáját kitűnően végző szakemberrel. Illetve a cég Tetotepitek.hu néven életre hívott egy olyan információs platformot, amelynek segítségével az építkezést, felújítást tervezők könnyedén megtalálhatják a témában felmerülő összes kérdésre a megfelelő válaszokat. A cikk a Terrán Kft. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik