Otthon

Ezért éri meg sok zöldséget és gyümölcsöt enni

Szakértők egy csoportja korábbi felmérésekre alapozva megállapította, hogy erőteljes kapcsolat van a zöldség- és gyümölcsbevitel, illetve az élethossz között – írja a Sci-News. A tanulmány alapján a napi két gyümölcs- és három zöldségfogyasztás már komolyan képes növelni a várható élettartamot.

Elemzések már igazolták, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag diéták képesek csökkenteni bizonyos rendellenességek, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ennek ellenére napjainkban sok ember nem vesz magához eleget az egészséges táplálékokból. Dr. Dong Wang, a Harvard Egyetem Egészségügyi Karának munkatársa szerint a fogyasztók sokszor következetlen üzeneteket kapnak arról, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt is kellene naponta enniük.

Peter Dazeley / Getty Images

A szakértő kollégáival két korábbi felmérés több mint 66 ezer női és 42 ezer férfi alanyát vizsgálta. A résztvevők az adatgyűjtés megkezdésekor nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben, rákban vagy cukorbetegségben. A csapat kérdőívek segítségével, 2-4 évente frissítve követte nyomon az alanyok étrendjének alakulását.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napi öt zöldség- vagy gyümölcsfogyasztás jár a legtöbb előnnyel, ezen szint felett viszont nem mutattak ki különbséget.

A napi két gyümölcs és három zöldség hatására a korai halálozás kockázata 13 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak naponta kétszer ettek ilyen táplálékokat.

Úgy tűnik, nem minden étel volt azonosan egészséges, a keményítőtartalmú zöldségek, például a kukorica, a borsó és a burgonya, illetve a gyümölcslevek nem növelik az élettartamot. Ezzel szemben a leveles zöldségek, így spenót és a saláta, illetve a béta-karotinban és C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például citrusfélék, a répa és a bogyós gyümölcsök, igen kedvezően hatnak a szervezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik