Otthon koronavírus

Ez történik a szervezettel, ha folyamatosan ágyból dolgozol

Getty Images
Getty Images

A home office rengeteg ember számára egyben azt is jelenti, hogy az ágyból dolgozik. A készülődést és az utazást felváltotta az, hogy megmossuk az arcunkat, a fogunkat, aztán bekapcsoljuk a gépet és visszafekszünk.

A BBC cikke szerint egy tavaly novemberi kutatásban ezer amerikait kérdeztek az otthoni munkavégzésről, és 72 százalékuk az ágyból teszi mindezt, ami 50 százalékos emelkedés a járvány kezdetéhez képest. Minden tizedik ember azt válaszolta, hogy a teljes munkahetet az ágyban töltötte, ráadásul ez hatványozottan igaz a fiatalabb korosztályra.

Ugyanakkor a valóság az, hogy az ágyat irodává alakítani komoly egészségi problémákkal járhat, legyen az mentális vagy fizikai. És még ha nem is vesszük észre a tüneteket, később attól még jelentkezhetnek.

Borzasztó rossz szokás

Fontos tudni, hogy az otthoni munkavégzés egy olyan privilégium, amit nem mindenki engedhet meg magának. Ugyanakkor sokak azért kényszerülnek az ágyukba, mert nincs megfelelő munkaasztaluk az otthonukban, az étkezőt pedig a legtöbbször nem szívesen választják.

A BBC azt írja, a fiatalok nagyobb eséllyel esnek áldozatául a rossz szokásnak, mert nem érzik azonnal a negatív hatásait. Szakértők szerint akár elkerülhető az ágyból dolgozás, akár nem, a konklúzió ugyanaz: nem tesz jót a testnek, ezért fontos minél többet változtatni a testtartásunkat.

A nyak, a hát és a csípő is megterhelődik, ha puha felületen fekszünk egész nap. Ugyan a fiatalok nem éreznek azonnal fájdalmat, de később súlyosan visszaüthet ez a berögződés. És függően attól, hogy az elmúlt egy évben mennyit feküdtünk az ágyban, a károkat megelőzni már nem tudjuk. Egyéntől függ, de vannak, akiknek ez meg is alapozhatta az idősebb korban később fellépő ergonomikus problémáikat.

Getty Images

A tünetek között lehet egy egyszerű fejfájás, de kiterjedhet a hát állandó merevségére, esetenként ízületi gyulladás is kialakulhat. A tanács: mielőbb szokjunk le a rossz szokásról.

Ha mégis elkerülhetetlen, hogy ágyból dolgozzunk, akkor próbáljunk meg úgy ülni, mintha egy székben lennénk, és törekedjünk a semleges testtartásra, ne helyezzünk túl nagy terhet semmilyen testrészünkre.

Mindenképp kerüljük el, hogy hason fekve dolgozzunk, mert azzal rendkívüli nyomást teszünk a nyakra és a könyökökre.

Mivel sokak szerint egy darabig még biztosan otthonról fogjuk elvégezni a munkát és nem lesz kötelező bejárni, érdemes beruházni egy komolyabb munkaállomásra is.

Az ágy funkció

Amennyiben egy éve ágyból dolgozunk, azzal nemcsak a testünknek ártottunk. Negatív hatással lehet nem csak a produktivitásra, hanem az alvási szokásokra is. Specialisták szerint az ágynak három fő funkciója van: az alvás, a szex és ha az ember beteg. Ennyi és nem több.

Ha az ágyból tévézünk, videójátékozunk, akkor az agy hamar megtanulja: rendben, akkor ezeket a tevékenységeket végezhetjük az ágyból is.

Az úgynevezett alváshigiéniára kell figyelmet fordítanunk. Amikor felvesszük a pizsamánkat, azzal azt az üzenetet továbbítjuk az agynak, hogy lassan ideje aludni. Ha a telefonokat nyomkodjuk vagy e-maileket írunk az ágyban, az rossz alváshigiénia.

Tehát amikor nap mint nap az ágyból laptopozunk, telefonozunk, innen bonyolítjuk az értekezleteket, akkor az agyunk és a testünk nem a pihenéssel köti össze az ágyat. Ez az egyik legfőbb oka, hogy a koronavírus miatt kialakult az úgynevezett coronasomnia, vagyis hogy rengetegen szenvednek alvászavarokkal.

És ha rosszul alszunk, az kihatással lehet a munkabírásunkra, kreativitásunkra, figyelmünkre egyaránt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik