Otthon

Zöldségek és gyümölcsök, amiket soha ne tároljunk a hűtőben

A kisméretű hűtőszekrényeket nem mindenki szereti, pedig rengeteg előnyük van. Egyrészről kisebb konyhában is elférnek, másrészről kevesebb energiát fogyasztanak, ráadásul arra ösztönözzek, hogy kevesebbet pazaroljunk. De a kis hűtőszekrények nem működnek jól, ha élelmiszerhegyek vannak felhalmozva bennük, ezért jó tudni, hogy mely ételek szeretnek benne lenni, és melyek szeretnének inkább kívül maradni, írja a Treehugger.

1. Paradicsom

A hűtőben tárolt paradicsomra szomorú jövő vár, ugyanis elveszíti csodálatos ízét. A paradicsom zamatos ízét a cukrok, savak és kémiai vegyületek határozzák meg. A hűtő nincs hatással az első kettőre, de alapvetően kikapcsolja az illékony anyagok szintézisét, így az elveszíti az izgalmat az ízvilágából.

2. Uborka, padlizsán, paprika

Ezek a nyári zöldségek – bármennyire is furcsán hangzik – nem szeretik a hideget. Hűtőszekrényben tarthatók, de nincs rá szükség, mert gödrök és foltok alakulhatnak ki rajtuk.

3. Hagyma, fokhagyma, medvehagyma

Míg a metélőhagyma, a zöldhagyma és a póréhagyma mind szereti a hűtőszekrényben uralkodó hőmérsékletet, addig rokonaik – a hagyma, a medvehagyma és a fokhagyma – inkább a kevésbé hűvös, száraz környezetet részesítik előnyben. És lehetőleg ne tegyük őket zsákba, főleg ne műanyagba, mert szeretnek „lélegezni”.

4. Burgonya, édesburgonya

Néhány tudós szerint a burgonyát szobahőmérsékleten kell tárolni, mert a hűtés következtében rákkeltővé válhatnak. Az a legbiztosabb, ha valamilyen száraz, sötét helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

5. Nyári gyümölcsök

Az őszibarack, a szilva, a cseresznye – és minden csonthéjas gyümölcs – ízetlenné válik, ha éretlenül hűtőben tároljuk. Éretten akár már mehetnek a hűtőszekrénybe, de valószínűleg addig mindenki felfalja őket.

6. Tökfélék

Van valaki, aki a hűtőben tartja a sütőtököt? Olyan pompás, hogy inkább a pultot díszítsük fele. És jó megjelenésüknél csak az ízük jobb, főleg akkora, ha nem a hidegben tároljuk azokat.

7. Dinnyék

A durva héjú dinnyék (például a sárgadinnye) a szedés után is érnek – ezért ne tegyük a hűtőbe, különben nem lesz olyan  édes és lédús.

Fotó: Getty Images

8. Avokádó

Az avokádó csak akkor mehet be a hűtőbe, ha már túlérett és fennáll a veszélye annak, hogy megrohad. Egyébként a hidegben biztos, hogy nem érik meg és senki sem szereti a kemény avokádót. Ha gyakran vásárolunk belőle, akkor a legjobb stratégia az, ha éretleneket választunk és kint hagyjuk azokat, amíg beérnek.

9. Bazsalikom

A legtöbb gyógynövény jól érzi magát a hűtőszekrényben, különösen akkor, ha a szárait beletesszük egy pohár vízbe. De a bazsalikom érzékeny a hidegre, és ha túlságosan hosszú ideig van a hűtőszekrényben, megpuhul és megbarnul. Tegyünk egy csokor bazsalikomot vázába , mint a vágott virágokat, így nemcsak meghosszabbítjuk az életét, de szép is, és a konyhának is mennyország illata lesz.

Ez most az 5 legfelkapottabb fürdőszoba trend az Instagramon
A szabadon álló kádak vezetik a listát.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik