Otthon

Ez jusson eszedbe, ha legközelebb illatgyertyát gyújtasz

Biztos mindenkit jó érzéssel tölt el egy kis ünnepi fenyőillat, vagy egy nyugtató vaníliaillat, amely segít ellazulni egy mozgalmas nap után télen. De érdemes átgondolni az alábbiakat a következő gyertyánk meggyújtása előtt, néhány illatgyertya ugyanolyan káros lehet – talán még rosszabb is -, mint egy cigaretta elszívása, írja a Treehugger.

Andrew Sledd amerikai gyermekorvos szerint egy gyertya égetése már egy óra alatt ugyanolyan káros hatással van a szervezetünkre, mint egy szál cigaretta.

Szerinte a gyertyákból származó korom veszélyt jelenthet a légzőrendszerünkre, mivel az tartalmazhat cink, ón és ólom részecskéket. A gyertyák viszont nem rendelkeznek szűrőkkel, amelyek  kiszűrnék ezeket a mikrorészecskéket, így a koromszemcsék felszabadulnak és könnyen behatolhatnak a tüdőbe. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint a keletkezett korom mennyisége gyertyánként nagyon eltérő lehet.

A Dél-Floridai Egyetem kutatói a gyertyák károsanyag-kibocsátását tanulmányozták, és megállapították, hogy a gyertyák által keletkezett korom tartalmazhat ftalátokat, ólmot, toluolt és benzolt. Az EPA szerint az illatos gyertyákban van a legtöbb veszélyes anyag. A gyertyákról és a beltéri szennyezésről szóló EPA-jelentésben azt írják, a hosszabb kanóccal égetett gyertya tovább növelheti a levegőbe kerülő korom mennyiségét.

A németországi Bayreuthi Egyetem szakértői még 1997-ben indítottak vizsgálatot a témával kapcsolatban és arra jutottak, hogy az égő gyertyák nyomokban szerves vegyi anyagokat bocsátanak ki, köztük acetaldehidet, formaldehidet, akroleint és naftalint.

A cikkben felhívják arra is a figyelmet, hogy esetenként fémhuzalt tesznek a kanócba, hogy azok ne süllyedjenek bele az olvadó viaszba. Az EPA szerint ezek gyakran ólmot tartalmaznak, ezért aggodalomra adott okot, hogy a kanócban lévő ólom megnövekedett károsanyag-kibocsátást eredményez a levegőben. Az ólomkanóc használatát 2003-ban pedig be is tiltották az Egyesült Államokban.

Sajnos az importált gyertyákban még mindig előfordulhat ólomkanóc, ezért minden esetben érdemes az ólommentes kanóc címkével ellátott gyertyát választani.

Különböző gyertyatípusok

A South Carolina State University kutatóinak kémiai vizsgálata megállapította, hogy a kőolaj alapú paraffingyertyák nemkívánatos vegyi anyagokat szabadítanak fel a levegőbe.

Azoknál az embereknél, akik évek óta gyertyát gyújtanak minden nap, de legalábbis gyakran használják azt, a levegőbe kerülő veszélyes szennyező anyagok belélegzése hozzájárulhat az olyan egészségügyi problémák kialakulásához, mint a rák, az allergia vagy az asztma

– mondta Ruhullah Massoudi kutatásvezető professzor.

Ugyanakkor a vizsgálat során tesztelt zöldségalapú gyertyák egyike sem termelt mérgező vegyszereket.

Az amerikai gyertyaszövetség cáfolja a tanulmány állításait. Szerintük az illatos gyertyák biztonságát  olyan évtizedes kutatások támasztják alá, mint például az aromavizsgálat. Az illatok minden esetben jóváhagyásra kerültek, akár szintetizáltak, akár természetesek, és nem bocsátanak ki mérgező vegyszereket. Egészségügyi és biztonsági vizsgálatokat végeznek a gyertyákban használt illatanyagokkal, beleértve a toxikológiai és a dermatológiai vizsgálatokat is, tették hozzá.

Válasszunk biztonságos gyertyát

Ha mindezek ellenére, továbbra is szeretnénk elmerülni a táncoló lángokban, természetesen nem kell lemondanunk róla.

Választhatunk például szójából vagy méhviaszból készült gyertyákat. Füstjük kevésbé jelent veszélyt az egészségre, mint a paraffinos gyertyáké.

Vannak, akik inkább a méhviaszt választják, mert szeretnék támogatni a méhészeteket, ezenkívül hosszabb ideig égnek, mint a hagyományos gyertyák és mézszerű illatot adnak.

A szójagyertyák szintén hosszú ideig égnek ráadásul az ezeket a típusú gyertyákat gyártó cégek gyakran újrahasznosított csomagolást és ólommentes kanócot használnak.

Ez lesz az év színe 2021-ben
Tükrözi azt az erőt, amit a természetből meríthetünk.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik