Otthon

Hogyan hosszabbítsuk meg a konyhabútorok élettartamát (x)

A konyha a ház leggyakrabban használt helysége. Itt főzünk, sütünk, eszünk és még sok minden mást, amely folyamatok során keletkezett piszok, gőz, vagy hő károsítja a konyhabútort. Mint minden mást, ami napi és intenzív használatban van, a konyhabútorokat is rendszeresen ápolni és tisztítani kell, így elkerülhetjük, hogy helyrehozhatatlan károk érjék, mivel kevesen engedhetik meg maguknak, hogy gyakran cseréljék konyhabútorukat.

Ezért is írunk le néhány tippet a konyhabútorok karbantartásával és tisztításával kapcsolatban:

Kapcsold be a szagelszívót minden alkalommal, amikor főzöl vagy sütsz

Ne várd meg, amíg megtelik a konyha gőzzel, füsttel és szagokkal. A páraelszívó megelőzheti a gőz lecsapódását, a zsírfoltokat és a pecséteket, amelyek könnyen a konyhabútoron landolhatnak.

Ne tarts háztartási kisgépeket a bútor felfüggesztett részei alatt

A kávéfőzőt, az elektromos sütőt, a konyhai robotgépet, vagy bármely más háztartási kisgépet nem javasolt használni a konyhabútorok felfüggesztett részei alatt. Ezen eszközök használata során termelődött gőz visszafordíthatatlanul károsíthatja a konyhabútort, főleg annak alját.

Ne nyisd ki azonnal a mosogatógép ajtaját

Miután a mosogatógép elvégezte a feladatát, ne nyisd ki egyből az ajtaját, amíg az meleg, a fent már említett okok miatt: a kiáramló hő és gőz felszáll, amely tovább károsítja a szekrényeket.

Mosogatógépek

Ne hagyd a sütő ajtaját nyitva csak amennyiben szükséges

Még akkor is, ha azt gondolod, hogy segít a sütő kihűlésében ne hagyd nyitva annak ajtaját. Amint már említettem a hő és a gőz károsítja a bútorokat.

Rendszeresen tisztítsd a konyhabútort

A legfontosabb és leghatékonyabb dolog, amit tehetünk, hogy rendszeresen tisztítjuk a konyhabútorokat. Ha a bútor melaminból vagy lakozott furnérból készült a tisztítás meglehetősen egyszerű: enyhén nedves ruhával és mosószerrel. Figyelj arra, hogy ne vizezd be túlságosan a törlőkendőt, ha mégis túlságosan vizes töröld át utána egy szárazzal.

A konyhabútor króm vagy alumínium alkatrészeit nedves ronggyal, és szükség esetén enyhe mosószerrel tisztítsd, anélkül, hogy erősen dörzsölnéd. Fontos, hogy utána egy száraz ruhával töröld át. A rozsdamentes acél alkatrészeit nem szabad fém dörzsi súrolóval tisztítani, mert így sérülhetnek. Ha a rozsdamentes acélon víz marad könnyen elszíneződhet.

Ha minden cselekedetünk után, amely következtében káros hatású anyagok keletkeznek, rendszeresen áttöröljük a konyhaszekrényeket megelőzhetjük azok károsodását és jó pár évvel meghosszabbíthatjuk az élettartamuk. Továbbá fokozza azok esztétikai megjelenését, kellemes és kényelem érzetet ad nekünk.

Amennyiben belevágnál egy új konyhabútor vásárlásába, nézz körül az eMAG.hu kínálata között, vagy keress jó minőségű törlőkendőt és tisztítószert, hogy megfelelően karbantartsd a szekrényeid.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik