Otthon

Bányaiszapból épült meg a környezetbarát otthon

A családi ház napelemeket és szélturbinát is kapott.

A brazil Gustavo Penna Arquiteto e Associados (GPA és A) cég mintegy mementójaként a környék egykori bányászmúltjának, egyedi építészeti megoldással rukkolt elő: bányaiszapból készített téglákkal készített el egy környezetbarát otthont, írta az Inhabitat.

Egy nap alatt felépül a kétszemélyes otthon
Előnye, hogy amilyen gyorsan összeszerelhető, olyan gyorsan lebontható, és máshol felállítható.

A 48 négyzetméter alapterületű ház a Ouro Branco érintetlen, hegyvidéki térségében helyezkedik el Brazíliában, amely egykor fontos helyszíne volt a Minas Gerais bányáitól a tengerpartig tartó szállítási útvonalnak. A vidék történelmének tiszteletére az építészek ezért használtak bányaiszapot a téglák elkészítéséhez.

A családi ház ferde teteje napelemeket kapott és szélturbina is segíti a megújuló energiák felhasználását, s hogy szinte teljesen nulla-hulladékot „termel”, azt az integrált szennyvízkezelő rendszerének köszönheti.

A két hálószobás ház falai közül csak az első homlokzatot nem borítják a bányaiszapból készített téglák, ott ugyanis a padlózattól a mennyezetig üveglapokat építettek be. Ez lehetővé teszi a háztulajdonosok számára, hogy akadálytalan kilátást élvezhessenek a közeli mesés tájra.

A házról további képek IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Kiemelt kép: Gustavo Penna Arquiteto e Associados/Jomar Bragança

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik