Otthon

5 természetes praktika a csótányok ellen

Ha semmi sem segít, elengedhetetlen a szakértő.

Amikor csótányt látunk a lakásban, az első gondolatunk az, hogy megragadunk egy flakon rovarirtó szert vagy hívunk a profi csótányirtót. Annyi biztos, hogy azonnal cselekedni kell, mert a már-már kiirthatatlannak tűnő ellenségek nagyon gyorsan szaporodnak, s az bizony elhúzódó harcot jelenthet ellenük, írta a Scientific Reportsban megjelent tanulmányra hivatkozva az MNN.

Azt nehéz megfejteni, hogy pontosan mikor és hogyan érkezik a csótány a lakásba, mert állítólag nyáron a meleg elől, télen a hideg elől menekül a házba, de a megelőzésre létezik néhány nagyon fontos praktika – amit mutatunk is.

1. Tiszta konyha

A csótányokat vonzzák az élelmiszermaradványok, különösen a zsír. Ezért kell lemosni minden nap a konyhai pultot, de ne hagyjunk szennyezett edényeket a mosogatóban sem. Ügyeljünk a tűzhely tisztaságára, és a konyha padlózatát esténként mossuk fel.

2. Sehol ne legyenek repedések és lyukak

A konyhában és az éléskamrában – kisebb tárolóban se – legyenek a padlózaton és a falban picinyke rések sem. A csótányok a legkisebb lyukakon is átjárnak, ott találnak utat leendő boldogulásukhoz.

3. Vízszivárgás

A csótányokat vonzza a nedvesség és a víz. Ezért fordulhat elő, hogy gyakran a mosogató alatti csöveknél bukkannak fel, ahol csöpög a víz. Ezek a rovarok hónapokig képesek életben maradni étkezés nélkül, de foklyadék nélkül nem. Ezért se hagyjuk, hogy lassan lefolyó víz álljon a mosogatóban.

4.  Saját készítésű csótánycsali

Keverjünk össze három rész bórsavat egy rész porcukorral. A cukor a csótányokat csalogatja, míg a bórsav megöli őket. Bár a bórsav nem mérgező az emberekre vagy a háziállatokra, irritáló hatású lehet, ezért tartsuk távol azoktól a helyektől, melyekkel érintkezünk. Szórjuk meg a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogatógép körüli területeket a repedéseken.

5.  Szappanos víz

Ez a csótány kivégzésének „kedves” formája. Ha látjuk a rovart, permetezzük le szappanos vízzel, attól nem tud tovább „rohanni”, és rátaposva ettől a példánytól megszabadulhatunk.

A csótányoktól való természetes megszabadulás lassú folyamat, de a fenti praktikák betartása a problémák újbóli előfordulását megakadályozhatják. 

Ha semmi sem segít

Ebben az esetben jöhet a szakértő, aki jó pénzért vállalkozik a probléma megoldására. A jelenlegi technika előnyére legyen mondva, hogy egyre több csótányirtó alkalmaz környezetbarát megoldásokat.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik