Otthon

Ilyen sokoldalú kütyüt nem talál minden nap (X)

Ha kicsit körbe nézünk a modern kütyük piacán, jó ideje azt vehetjük észre, hogy a legtöbb eszköz okos, ami többek között azt jelenti, hogy a különböző gyártók megoldásai már nem csak egy feladat ellátására alkalmasak. Az okostévén már nem csak tévézni lehet, az okostelefonon már nem csak telefonálni, az okoshangszórók pedig már messze többre képesek annál, hogy lejátsszák a kedvenc dalainkat.

Ilyen kütyü a tajvani Asus által piacra Lyra Voice is, ami egy kifejezetten praktikus, több igényt kielégítő eszköz, hiszen – a döntésünktől függően – használható routerként, bekapcsolható egy már meglévő wifi mesh hálózatba, de akár jeltovábbítóként is használható a meglévő vezeték nélküli hálózatunk kiterjesztéséhez. És ez még nem minden, hiszen az eszköz egyben Bluetooth hangszóró, ami fel van szerelve az Amazon Alexa digitális asszisztenssel, így nemcsak wifit és zenét biztosít, de a hangalapú vezérlésnek hála akár még kényelmesebbé is teheti a mindennapjainkat.

Hálózatra kötve

A Lyra Vocie egyik legnagyobb előnye, hogy a beüzemelése nem igényel különösebb szakértelmet, így azok is könnyen elboldogulhatnak vele, akik nem kifejezetten jártasak az informatikában. Ez főleg akkor jön jól, ha szeretnénk kihasználni az eszköz hálózati lehetőségeit. Az Asus hat (belső) antennás eszköze háromsávos AC2200-as (2,4 GHz-en 400, 5 GHz-en 867+867 Mbps sávszéllel) megoldással dolgozik, amiről röviden azt érdemes tudni, hogy egy nagyobb otthont simán ellát vezeték nélküli hálózattal, sokkal stabilabb és erősebb wifit biztosítva, mint a szolgáltatóktól kapott hasonló eszköz.

Ahogy azt már említettük, a Lyra Voice használható sima routerként (a meglévő modemre/routerre kötve), ugyanakkor beintegrálható egy már meglévő mesh hálózatba (mikor több kompatibilis eszköz biztosít mindenhová elérő stabil wifit), illetve használható arra is, hogy a már meglévő vezeték nélküli hálózatunk hatósugarát növelje – így biztosítva akár a távolabbi helységekben is megfelelő kapcsolatot.

Bármelyiket is válasszuk, a beüzemelés negyed óránál aligha vesz többet igénybe, ugyanis nem kell mást tenni, mint az okostelefonra letölteni az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Asus Router alkalmazást, ami aztán lépésről lépésre vezeti végig az embert a szükséges beállításokon.

A sikeres beállítást követően ráadásul az applikáció segítségével nem csupán nyomon követhető, hogy mi történik a hálózatunkon – hány és milyen kütyük csatlakozik, milyen az adatforgalom – de könnyedén elvégezhetők az olyan beállítások is, mint a védelmet biztosító Trend Micro-féle AiProtection beüzemelése, vagy a csatlakozó eszközök letöltési sebességének limitálása.

A Lyra Voice ugyanakkor Bluetooth hangszóró is egyben: a párosításhoz csak 5 másodpercig nyomva kell tartani a két hangerőszabályzó gombot, és máris bármit lejátszhatunk a telefonunkról, és a DTS hangzással megáldott készülék a hangminőség terén sem fog csalódást okozni.

Ami ennél fontosabb (és jobb), hogy az Asus terméke beépített Amazon Alexa digitális asszisztenssel került forgalomba, tehát egy olyan okoshangszóró is egyben, ami lehetőséget ad a hangalapú kommunikációra és irányításra – a rendszer a magyar nyelvet ugyan nem ismeri, de az angolt már erős akcentussal is simán megérti. Feltehetünk kérdéseket, érdeklődhetünk az időjárás és a forgalom iránt, kérhetünk híreket, a megfelelő szavakat használva konkrét információkra kérdezhetünk rá, illetve kiadhatunk olyan parancsokat, hogy a kompatibilis szolgáltatások (Spotify, Apple Music, Deezer, Vevo) használatával játsszon le zenét. Pusztán hangalapú parancsokkal akár még a hangerő is szabályozható, ráadásul távolról is, a Lyra Voice-on dolgozó Alexa ugyanis még egy szobával távolabbról is simán felismeri a hangunkat és a szavainkat.

És ez még nem minden, hiszen az Alexa applikációt letöltve további testreszabásra van lehetőség: különböző képességeket (skill) adhatunk Alexának, például csatlakoztathatjuk a kompatibilis okosotthonos eszközeinket (okosizzók, robotporszívó, légkondi, hőszabályzó stb.), amik aztán szintén vezérelhetők lesznek hanggal, de akár időzíthetjük is őket.

Sokoldalú

Az Asus Lyra Voice egy kifejezetten sokoldalú eszköz: hálózati eszközként biztosítja, hogy az otthonunk minden pontján megfelelő vezeték nélküli hálózatra csatlakozhassunk, ugyanakkor okoskütyüként egészen újfajta kényelmet biztosíthat a mindennapokban. A sztereó hangszóróknak hála bármikor zenével tölthetjük meg a lakást, a virtuális asszisztensnek hála pedig bárhonnan elérhető információforrást kapunk, az extra lehetőségekről nem is beszélve. Ha valaki jó wifi kapcsolattal rendelkező okosotthon kialakításában gondolkodik, annak a Lyra Voice remek választás lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik