Otthon

Így válhat valósággá a fiatalok legnagyobb álma

Az első lakás megszerzése mámorító érzés. Tippek, hogy teljes legyen a boldogság.

Fiatalként nagy pillanat, amikor a párunkkal, szerelmünkkel eljutunk odáig, hogy eldöntjük, elkezdjük közös, önálló életünket, és ezzel a korábbi álmokból valóság lesz. Valljuk be, hiába is éreztük jól magunkat a szülői házban, nincs annál izgalmasabb, amikor sajátunk lesz. A kiválasztás, a vásárlás, költözés, az ingatlan berendezése, a közös élet kialakítása életünk egyik legnagyobb projektje. Szerencsére számos segítséget kaphatunk ahhoz, hogy mindenben jól döntsünk, és valóban jól, biztonságban érezzük magunkat közös otthonunkban.

Hogyan lesz rá pénzünk?

A kiválasztott otthon megszerzéséhez kell persze némi megtakarítás, jól jöhet, ha a család is be tud szállni, a hiányzó vételár előteremtéséhez pedig igénybe vehetjük a különböző állami otthonteremtési támogatásokat, és bankhitelt is.

Jó hír, hogy júliustól bővülnek az igénybe vehető állami támogatások, így például kamatmentes, szabad felhasználású, maximum 10 millió forintos babaváró hitelt lehet felvenni, amit akár lakásvásárlásra is lehet fordítani. Ha gyermeket is tervezünk a házastársunkkal, akkor érdemes élni a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK), amely a vállalt gyermekek számától, illetve attól függően biztosít vissza nem térítendő állami támogatást, hogy új, vagy használt lakást vásárolunk-e. És ha még mindig hiányzik valamennyi a vételárból, akkor a kamattámogatott CSOK-hitel is nagy segítség lehet, amely szintén a vállalt gyermekek számához igazodik. Érdemes a feltételeknek alaposan utánanézni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a lehetőségekből.

Lakásbiztosítás is kell majd

Amit még fontos tudni, hogy akár CSOK-ot, kamattámogatott CSOK-hitelt, babaváró hitelt, vagy bankhitelt igénylünk, lakásbiztosítást biztosan kell kötnünk, és azt fenn is kell tartanunk addig, amíg az igényelt támogatások, hitelek ideje le nem jár. A CSOK-nál előírás, a hitelnél pedig a bank ragaszkodik a lakásbiztosításhoz. A bank azt is elvárja, hogy mint zálogjogosultat bejegyezzék, amihez a biztosítónál kell leadni nyilatkozatot, a zálogjog rögzítéséről pedig a biztosító igazolást állít ki.

A lakásbiztosítás azonban nem csak azért fontos, mert hitelnél, CSOK-nál kötelező, hanem azért is, hogy biztonságban tudhassuk első közös otthonunkat, a benne lévő értékeinket.

Ha vannak értékesebb tárgyaink, például egy jobb fényképezőgép, laptop, mobil, akkor azok biztosításáról érdemes tájékozódni a szerződéskötéskor.

Hogyan válasszunk biztosítást?

Jó támpont lehet ehhez az Allianz felmérése, mely szerint az lakásbiztosítással rendelkezők majdnem 90 százaléka elemi károk miatt biztosítja otthonát. És ha az utóbbi évek viharait nézzük, beláthatjuk, erre tényleg szükség van. A biztosítás megkötésekor ne csak az épületre gondoljunk, hanem az ingóságainkra is, például bútorainkra, műszaki cikkeinkre, hobbi-, sport- és barkácseszközeinkre. Kicsit előrébb szaladva, ahogy fokozatosan alakítjuk ki otthonunkat, új tárgyaink, értékeink lesznek, ezért érdemes majd időről időre átnézni a biztosítási szerződésünket, hogy egy esetleges kár esetén megfelelő fedezettel rendelkezzünk.

A számunkra legmegfelelőbb biztosítás kiválasztásához nagy segítség lehet az előzetes online tájékozódás a biztosítók weboldalain, vagy ha egyszerűsíteni akarunk, böngésszük át az internetes alkuszok összehasonlító oldalait. Nézzük meg, milyen fedezetek vannak a kínált biztosításokban, mi az, amire szükségünk van, és mennyit tudunk szánni a lakásbiztosításra.

Szponzorált tartalom

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik