Otthon költözzbe.hu

Itt a legkeresettebbek az albérletek Budapesten

A bérlők többsége továbbra is a belvárosban, valamint az egyetemek közvetlen közelében keres albérletet, függetlenül attól, hogy ezekben a kerületekben kell jellemzően a legtöbbet fizetni egy lakásért. Főként az egy vagy másfél szobás, 30-40 négyzetméteres ingatlanokat keresik az érdeklődők.

Az ingatlanárak emelkedésével egyenesen arányosan nőnek az albérleti díjak is. Budapesten ez a legnépszerűbb kerületekben fokozottan érezhető, a tapasztalatok szerint a jó állapotban lévő lakásokat mégis rendkívül gyorsan bérbe veszik.

A budapesti bérlakáspiacon a pesti oldalon többek között az V. kerületben a legnagyobb kereslet, mindez annak ellenére, hogy a koltozzbe.hu adatai alapján itt már négyzetméterenként 4400 forint az átlagos bérleti díj. Mindez azt jelenti, hogy egy 40 négyzetméteres lakás kibérlése legalább 176 ezer forint, és ehhez még hozzá kell számolni a rezsi jelentette kiadásokat.

Pesten népszerű még a VII., a VIII., a XIII. és a XIV. kerület is, melyek közül utóbbi a legolcsóbb, hiszen a négyzetmérenkénti bérleti díj alig haladja meg a háromezer forintot.

A Duna túlpartján, a budai oldalon a II. és a XI. számít slágerkerületnek, ahol az árak négyzetméterenként 3300 és 3400 forint között mozognak.

Fontos tényező még, hogy az egyetemek környékén nyáron nagy nyüzsgés tapasztalható az ingatlanpiacon. Mivel idén is az ELTE-t jelölték be legtöbben a felvételizők közül és a Budapesti Gazdasági Egyetem is szerepel a top 5-ben, július végén, az egyetemi ponthatárok kihirdetésekor várhatóan tovább nő majd a kereslet, és mivel a kínálat stagnál, ez az árakban is megmutatkozhat majd.

Ezzel együtt érdekesség, hogy a fiatalok hajlandók nagyobb összegeket az albérletre áldozni, ha az adott lakás jól felszerelt, bútorozott, jó az elhelyezkedése. Ezzel rengeteg időt spórolhatnak meg úgy, hogy otthonos kényelemben érzik magukat.

A szűkebb értelemben vett belváros ugyanakkor sokak számára megfizethetetlenné vált az Airbnb miatt, hiszen itt jellemzőbb az ingatlanok pár napos kiadása, ami nagyobb bevételt jelent a tulajdonosoknak, ezáltal jelentősen növelve az albérleti díjakat.

Május közepén egyébként 160 ezer forint körül alakult a lakások átlagos bérleti díja a fővárosban, ami hétszázalékos drágulást jelent.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik