Otthon

Van egy titkos lakás az Eiffel-torony tetején

A párizsi Eiffel-torony tetején létezik egy aprócska apartman, amit kizárólag a tudományos elit szórakoztatására alakítottak ki, írja az Atlas Obscura.

Amikor 1889-ben megnyitott a francia főváros látványossága, hamar kiderült, hogy Gustave Eiffel építészmérnök a saját maga szórakoztatására kialakított az építmény csúcsán egy miniatűr lakást, amivel ügyesen ki is vívta magának a gazdagok irigységét.

Serge Melki / Flickr

A torony harmadik szintjén található apartman nem nagy, de annál hangulatosabb. Az épület többi részével ellentétben nem az acél dominált a helységben, sokkal inkább próbálták azt élhető stílusban berendezni a tudósok számára.

A falakat szép tapétákkal dekorálták, a lakásban pedig a szekrényeken kívül még egy zongorát is elhelyeztek, ami egyedi hangulatot adott a közel 300 méteres magasságban lévő lakásnak. Nem sokkal mellette egy miniatűr laboratóriumot is kialakítottak, ahol minden rendelkezésre állt a kísérletezésre.

Amint fény derült az apartman létezésére, a párizsi felső tízezer szinte egyszerre kezdte ajánlatokkal bombázni Eiffelt és egy éjszakára is hajlandóak lettek volna horribilis összegeket kiadni.

Les Chatfield / Flickr

Az építészmérnök ugyanakkor minden megkeresést elutasított, és csak meghívásos alapon engedett be látogatókat. Így járt a szobában például Thomas Edison, a legszorgalmasabb feltaláló, aki meg is ajándékozta Eiffelt egy fonográffal, amit maga fejlesztett ki.

Az apartmanba ma senki nem léphet be, az Eiffel-torony tetejére jegyet váltott látogatók viszont egy ablakon bekukucskálhatnak a magasan fekvő lakásba, amelynek berendezése szinte semmit nem változott az elmúlt bő évszázadban.

Ez lett volna az oroszok válasza az Eiffel-toronyra
A párizsi csodánál száz méternél magasabbra törő Tatlin-torony végül sosem készült el.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik