Otthon költözzbe.hu

A legfontosabb tudnivalók a falusi CSOK-ról (x)

Már csak két hónap van hátra a falusi CSOK hivatalos elindulásáig: 2019. július 1-től indul a program.

 A falusi CSOK célja, hogy ösztönözzék a fiatal családokat arra, hogy vidékre költözzenek és megállítsák, de legalább mérsékeljék a kis falvak növekvő elnéptelenedését. Röviden összegeztük, hogy mit is kell tudni erről a lehetőségről.

Melyik településeken vehető igénybe?

A falusi CSOK hatálya alá tartozó települések listájának összeállítását is ennek megfelelően végezték el: olyan településeket választottak ki, amelyeknek kevesebb, mint 5 000 fő lakosa van és az országos átlagnál nagyobb mértékben csökken a népességük. Összesen 2486 település felel meg ezeknek a kritériumoknak, a falusi CSOK által támogatott települések listája itt elérhető.

Fontos még, hogy a támogatás lehetőségét kiterjesztették a tanyákra is, függetlenül az elhelyezkedésüktől!

Mekkora támogatást kaphatunk?

A támogatás mértéke most is a gyermekek számához igazodik, a kapható maximális támogatási összegek így alakulnak:

1 gyermek esetén
maximum 600 000 Ft
2 gyermek esetén
maximum 2 600 000 Ft
3 gyermek esetén
maximum 10 000 000 Ft
Fontos, hogy ha minden egyéb kitételnek megfelelünk, akkor vállalt gyermekre is megkapható a támogatás.

Mire használhatjuk fel a kapott támogatást?

A falusi CSOK felhasználhatósága igen kedvező, hiszen az ingatlan vásárlás mellett bővítésre, felújításra és korszerűsítésre is használhatjuk. Fontos azonban tudni, hogy vásárlása csak akkor használható fel a teljes összeg, ha új építésű lakást vagy házat vásárolunk! Használt ingatlan esetében maximum a támogatási összeg fele költhető a vételárra.

Jó hír viszont, hogy ha például jogosultak vagyunk a 10 000 000 Ft támogatásra, de abból a vásárlásra csak 4 millió Ft-ot költöttünk, akkor a fennmaradó 6 millió Ft teljes egészében elkölthető a felújításra vagy a korszerűsítésre.

Berendezési tárgyakra, bútorokra, háztartási gépekre nem használható fel a támogatás.

Milyen feltételeknek kell még megfelelni?

Annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a falusi CSOK-kal, meghatároztak még egyéb kritériumokat is, aminek meg kell felelni, ha meg szeretnénk kapni a támogatást:

·         minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony

·         erkölcsi bizonyítvány

·         a közeli hozzátartozótól, és a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlást nem támogatja a program

·         meghatároztak minimum négyzetméter korlátot a gyermekek számának függvényében (1 gyerek – 40 m2, 2 gyerek – 50 m2, 3 gyerek – 60 m2)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik