Otthon

Csapda a bedőlt hitelesek előtt, akiknek az Eszközkezelőnél van a lakásuk

Pár hónapja jó hírt kaptak azok, akik a Nemzeti Eszközkezelőnek adták oda a lakásukat (bedőlt a – jellemzően – devizahitelük, de a fedelet a fejük fölül nem veszítették el, ehhez át kellett adniuk az ingatlant az Eszközkezelőnek, ők pedig jutányos áron bérelhették tovább). A kormányzat jelezte, 2019 közepe táján visszavásárolhatják a korábbi lakástulajdonosok az ingatlant az Eszközkezelőtől, ráadásul ha egy összegben fizetnek, még nagyobb árengedményt kapnak. Elvileg március végéig meg kellett hogy kapják az Eszközkezelőtől a levelet, ajánlatot, 60 napjuk van reagálni.

De vannak aknák, amelyeket jobb elkerülni, de legalábbis tisztában lenni létezésükkel, ez derül ki az énpénzem.hu cikkéből.

Ha megvenné valaki a régi lakását, de van fennálló hiteltartozása (nem a korábbi lakáshitelből, hanem például autóhitelből, személyi kölcsönből, vagy hitelkártya-tartozás), és nincs hivatalos jövedelme, amiből a tartozást le lehetne vonni, akkor az újra tulajdonába kerülő ingatlanra rátehetik a kezüket a végrehajtók – figyelmeztet a portál.

Ki lehet ezt kerülni azzal, ha nem az adósságot maga előtt görgető személy veszi meg az ingatlant, hanem a közeli hozzátartozója

Igaz, a közeli hozzátartozó már nem fizethet részletekben, hanem egyösszegben kell – igaz, a kedvezményes árat – kicsengetni.

A bankok – igaz, csak általánosságban fogalmazva – azt jelezték informálisan az énpénzemnek, hogy nem szívesen hiteleznek eszközkezelős ingatlanokat. De az egyedi esetek ettől eltérhetnek. Tehát vagy más ingatlanra kell felvenni hitelt, vagy már rendelkezni kell a milliós vételárral. Vagy nem lakás, hanem személyi hitelt kell felvenni.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik