Otthon

Ma is csodás a 300 éves hínártetős tengerparti ház

35 tonna növényt dolgoztak be a tetőbe.

A dániai Wadden-tenger közelében egy kicsinyke sziget virágzó sóiparának köszönhetően a középkorban kezdődtek a sajátos tetejű házak építései, írta a Threhugger. A sófinomító kemencék táplálására a szigetlakók kivágtak minden fát, melyek vastagabb részeiből és hajóroncsok használható darabjaiból készítettek maguknak otthonokat. Ezek különlegessége a tető kialakítása volt, melyet tűzálló, környezetbarát és kiváló szigetelési tulajdonságokkal rendelkező tengeri hínárból készítettek el.

A 18. végére mintegy 250 ilyen kreatívan kialakított lakóhely létesült a szigeten, melyekből mára 19 maradt. Ezek teteje néhánynál már elérte a 300 éves kort, még mindig stabil és várhatóan az elkövetkező 100 évben sem lesz azokkal probléma.

A 19 eredeti hínártetős házból most eladásra kínálnak egyet, mely a festői  Wadden-tenger és annak legnépszerűbb strandja közelében épült. Az őshonos almafákkal teli birtokon a 6 szobás parasztházat gondosan felújították, s míg a külseje ugyan a történelmi időket idézi, belseje a modern kor minden belsőépítészeti kihívásának megfelel. Az épület különlegessége, a tető 35 tonna hínárt rejt magában.

Mindezért 414 ezer dollárt kérnek, ami a szakértők szerint tisztességes ár, főként ha azt tekintjük, hogy ritka történelmi értékhez juthat a leendő tulajdonos.

Fotók: Per Nielsen, Adam Schnack

Ajánlott videó

Olvasói sztorik