Otthon

Ezekkel a dolgokkal teheti a legkönnyebben okossá otthonát

Az okosotthonok rendszerszintű telepítése még nagyon drága lehet, de így is sok megoldás létezik, amelyekkel könnyebben okosíthatjuk fel a saját otthonunkat.

Az okosotthonok népszerűvé válásával sokakban előkerült az igény arra, hogy ők is okossá tegyék az otthonaikat. Ennek valamennyire akadályt szab az, hogy a trend egyelőre kifejezetten drága, komplett, rendszerre épített okosotthont vásárolni sokaknak nagyon megterhelő lenne.

Szerencsére nincs megszabva az a határ, amitől egy otthon okosnak számítana, és rengeteg apró trükkel tudjuk kényelmesebbé és automatizáltabbá tenni az otthonainkat. Összeszedtünk néhány olyan trükköt és terméket, amelyekkel a lehető legolcsóbban és legegyszerűbben tudjuk megkönnyíteni a saját életünket.

Kezdjük a legelején. Sokaknak van igénye arra, hogy a lakásába beáramló, vagy a villany fényét okosabban szabályozzák az otthonaikban. Most már erre is rengeteg megoldás létezik.

Vezérlések

A legalapvetőbb természetesen az érintős vezénylés, ahol a fény erősségét nem egy egyszerű, kétállású kapcsolóval szabályozzuk, hanem az ujjainkat a kapcsolón végighúzva szabályozhatjuk, hogy pontosan mennyi fény jöjjön be a lakásba, vagy milyen erősen világítson a lámpa.

Fotó: Thinkstock

De olcsóbban léteznek már automatizáltabb megoldások is, mint például a mozgásérzékelő, amely azt figyeli, tartózkodik-e valaki a lakásban, és ha igen, felkapcsolja a lámpákat. Ugyanezt természetesen a redőnyökkel is meg lehet oldani, ezekre is léteznek gyors és precíz kapcsolók. Ráadásul a legalapvetőbb rendszerek is képesek már arra, hogy mindezt egy központi vezérlő alkalmazáson keresztül érjék el, amelynek az irányítópanelje elérhető a számítógépünkről és a telefonunkról is.

A másik fontos dolog egy automatizált lakásban a hőmérséklet. Az okosotthonok terjedésével a hőszabályozás is egyre egyszerűbbé és kényelmesebbé vált. Az egyszerű, tekerős megoldásoktól eljutottunk a több, akár 99 zónás hőszabályozásig, amelyeket könnyedén vezérelhetünk a saját irányítópanelünkről, vagy telefonunkról.

A telefonról bármit

Sok rendszer olyan megoldásokat is kínál, hogy a hőmérsékletet, vagy fényt szabályozó érintőpanelt egyenesen felszereli a falra, ezért sokkal könnyebben elérhető, és soha nem áll fenn a veszélye, hogy elveszítjük azt.

Lehet, hogy elsőre nem gondolnánk hasznosnak, de a zártláncú kamerák beépítése is sokat segíthet az életünkön. Képzeljük el, hogy valaki csönget, és mi már a kanapéról, vagy az autóban ülve meg tudjuk nézni az interneten keresztül átsugárzott képpel, hogy ki áll az ajtónk előtt. Vagy azt, hogy ha nyaralni megyünk, többé nem kell azon izgulnunk, minden rendben van-e otthon, elég ránéznünk a kamera élő adására az interneten keresztül, és nyugodtan nyaralhatunk tovább.

Kiemelt kép: Thinkstock

Szponzorált tartalom

A cikk a Legrand Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik