Otthon

Különbség a kültéri és beltéri burkolatok között

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 05. 07. 00:00

Mutatjuk, mikor melyiket érdemes választani, mi a különbség köztük, mit takarnak a különböző rövidítések és mely érték mit jelent.

Az egyik meghatározó különbség közöttük a fagyállóság. Külső terek burkolásához csak fagyálló kerámiákat szabad használni. A másik, hogy a kültéri burkolat kopásállósága jóval magasabb, mint a beltéri burkolatoké, hiszen a környezeti változásoknak is ki vannak téve.

Egy nagyon fontos aranyszabály van, amit meg kell jegyezni: beltéri burkolat nem kerülhet kültérre, ellenben kültéri burkolat nyugodtan kerülhet a lakáson belülre, nem csak a padlóra, de akár a falra is. Például, ha maradt meg burkolólap, akkor azt tehetjük a konyhába a konyhapult mögé is.

Ugyanez igaz a csempékre is. Fali csempét nem tehetünk a padlóra, de padlólap használható a fal burkolására is, ebben az esetben rektifikált lapot érdemes választani.

Bathroom with walk in shower and white countertop basin
Fotó: thinkstock

Mi az a kopásállóság és mit jelentek az értékek?

Meghatározó különbség a kopásállóság, amit hideg-és melegburkolatok esetén is figyelembe kell venni. Míg a hidegburkolatok kopásállóságát a PEI skála mutatja, addig melegburkolatok esetén az IP értéket kell nézni vagy az AC osztályozást. Maga a kopásállóság a padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét mutatja.

A PEI értékeket I. és V. között szokták osztályozni. Mutatjuk, melyik mit jelent:

  • PEI I.: a leggyengébb, főleg falra ajánlott, padló burkolására nem megfelelő
  • PEI II.: általában olyan helyiségekbe ajánlott, ami kevésbé van igénybe véve, mint a háló-és fürdőszoba.
  • PEI III.: közepes kopásállóságot jelent, nappalikba, előszobákba alkalmazzák
  • PEI IV.: az erősen kitett helyiségekbe rakják, lépcsőházba, konyhákba, vagy irodákba ajánlott, a legtöbb kültéri is ez a kategória. eladótér, előszoba, iroda
  • PEI V.: a legellenállóbbakat jelöli, a kültéri burkolat esnek ebbe a kategóriába, illetve nagy forgalmú helyiségek, előadótermekben szokták használni, pl. garázs, lépcsőház, áruház

Melegburkolatok kopásállósága

Ebbe a csoportba tartoznak az úgynevezett rugalmas burkolatok, mint a linóleumon, szőnyegek és PVC , és a faburkolatok, mint a padlók és a parketták. Ezen burkolatok kopásállóságát az AC osztályozás vagy IP érték jelöli.  AC érték esetében 1-től 5-ig terjed az osztályozás, IP értéknél számok jelölik.

Ilyenkor a padlók felső kopórétegét határozzák meg. Minél magasabb az érték, annál jobb a kopása. Ezt a fajta kopóréteget felületkezeléssel érik el, magyarán a fedőréteget rápréselik a dekorral együtt a burkolatra. Ha egy parketta vagy padló nem felületkezelt gyárilag, akkor lakkozással lehet a kopásállóságát javítani.

Karcállóság

Egy másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, ha burkolunk. Nem mindig tüntetik fel, hogy az adott fal-vagy padlóburkolat mennyire karcálló, de általánosságban elmondható, minél mattabb vagy rusztikusabb egy felület, annál jobb a karcállósága. A fényes felületek könnyebben sérülnek. Ezt az úgynevezett MOSH-skálával határozzák meg, egytől tízig terjedően. Ezt a skálát alkalmazzák az ásványi anyagoknál és drágaköveknél.

Szponzorált tartalom

A cikk a Zalakerámia támogatásával készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.