Otthon

Szempontok, amik alapján válasszunk burkolót

Mi a különbség a hideg-és a melegburkolatok között? Mik tartoznak az egyik kategóriába és mik a másikba? Mely helyiségbe melyiket alkalmazzuk? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

Hidegburkolat

Ide tartoznak a járólapok, csempék, márványok, kőzetek és téglaburkolatok. Bár a szabályok nincsenek kőbe vésve, de általában ezek kerülnek a konyhákba, fürdőszobákba, előszobába vagy éppen teraszra.

Melegburkolat

Ezt további két csoportba osztjuk, az egyikbe tartoznak a rugalmas burkolatok, mint a linóleumon, szőnyegek és PVC burkolatok. A másik csoport az úgynevezett faburkolatok, ilyenek a padlók és a parketták. A legtöbb esetben melegburkolat kerül a szobákba, lakóhelyiségekbe.

Amikor megszegik a szabályokat

Az utóbbi időben egyre népszerűbb például a fürdő „szobásítása”. Ez azt jelenti, hogy nincs csempésítve a helyiség, csak egy bizonyos részen. Fahatású kerámiaburkolat kerül a fürdőbe, emellett olyan kiegészítők jelennek meg, mint egy fotel, keretezett tükör, vagy egy csillár a mennyezeten.

Fotó: thinkstock

A másik példa ennek az ellenkezője, vagyis ha hidegburkolat kerül a nappaliba vagy étkezőbe. Jellemzően az amerikai típusú konyháknál figyelhető ez meg, amikor nem válik el élesen az étkező vagy a nappali. Padlófűtés esetén ideális választás valamilyen hidegburkolat, így érzésre nem, csak látványra őrzi meg a hűvösségét.

Fotó: Thinkstock

Praktikusság és időtállóság

Az sem mindegy, hogy mennyire lesz igénybe véve az adott helyiség. Ott, ahol gyerekek is vannak, a fényesebb burkolatok kerüljük, ugyanis könnyen megcsúszhatnak rajta. A világos színen jobban látszódik a piszok, a mintás padlókon pedig kevésbé tűnik fel. Ha ragaszkodik mégis a hidegburkolathoz, érdemes a mattabb, fahatású padlólapok közül választani.

Szponzorált tartalom

A cikk a Zalakerámia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik