Otthon

Amit érdemes tudni a szép és tartós hidegburkolatok kialakításáról (X)

Tudta ön ha egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a költségek kb. 5%-a és a reklamációk 90%-a?

Ezért a burkolásnál érdemes tisztában lenni a vízszigetelés kapcsán az alábbiakkal: Szigetelni kell magát az épület szerkezetét is, az erkélyt és belső terekben a vizes helyiségeket. Egy gres lappal és cementes fugázóval szépen elkészített, jól kifugázott fürdőszobában a burkolat nem víz szigetelt!

Látszólag a fugázó egy merev anyag, amin megáll a víz, és a gres lap sem engedi át ezt. Azonban a cementes fugázók képesek átengedni a vizet. Az epoxik ugyan vízzáróak, mivel nincsen bennük kapillárisok. Jobbak, mint a cementes fugázók, azonban a vízszigetelésen nem segítenek! A valóban jól működő vízszigetelést nem a fugázóval és a burkolással oldjuk meg, hanem a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel.

Ahol a burkolat alatti területet vízterhelés, vagy rendszeres fröccsenő víz éri, ott a burkolat alatti területet vízszigeteléssel kell ellátni. Szigetelni kell ott is, ahol például egy mosási balesetből származóan kiömlik a víz és huzamosabb ideig tartó vízterhelés léphet fel. Tanácsolt, hogy a kádak, a zuhanyzók mögötti részeket és környéküket, továbbá a padlót teljes egészében és a falat a padló felett 20-50 cm magasságban szigeteljék. A vízszigetelések anyaga különböző lehet. Leggyakrabban beltérben ún. folyékony fóliát alkalmazunk, de gyakran előfordul, hogy egy-, vagy kétkomponensű cementes vízszigetelést használunk. Általánosságban elmondható, hogy minden esetben a vízszigeteléseket 2 rétegben kell felhordani, és a gyártó által előírt minimális rétegvastagságot el kell érni. A fal és padló csatlakozásoknál várhatóak a legnagyobb mozgások, itt szükség van valamilyen hajlaterősítő szalag alkalmazására. Fontos, hogy megfelelő vízszigetelő elemeket alkalmazzunk a cső áttöréseknél a külső és belső sarkokban. Ehhez a feladathoz használjunk speciális hajlaterősítő szalag elemeket. Burkolólap vásárlásakor a burkolandó felület nagyságánál minimum 10%-kal többet kell vásárolni. A felület bonyolultsága, a törések, a sarkok száma, a lap mintája miatt nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Minden esetben kérje ki a burkoló szakember tanácsát!

Látogasson el az Önhöz legközelebbi Hufbau Építőpont áruházunkba, válassza az Ön számára legmegfelelőbb megoldást kínálatunkból!

Tudjuk, hogy a személyes tapasztalat nagyban segíti az Ön döntését, ezért győződjön meg a burkolatok textúrájáról, valós színeiről, kiállított mintáink, bemutató falaink segítségével! Szakértő munkatársaink emellett további hasznos tanácsokkal is várják Önt. www.hufbau.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik