Otthon

Csempe helyett ezt is teheti a konyhába

Kreatív megoldások és ötletek, tapétán át a táblafestékig.

Egy konyha kialakításában a legtöbben a konyhabútorra és a munkapult anyagára fektetik a legnagyobb hangsúlyt, a konyhai hátfalat pedig egy kicsit mellőzik. Pedig egy jól megválasztott hátfal teljesen új hangulatot képes adni a helyiségnek. A lényeg, hogy ne keverjük túlzottan a stílusokat, mert az giccsessé és zsúfolttá válhat. Ismerjük a szabályt, a kevesebb néha több.

Olyan ötleteket mutatunk, ahol a hangsúly a konyha hátfalán van. Minél díszesebb, mintásabb egy fal, annál egyszerűbb és letisztultabb konyhabútor illik hozzá és fordítva. Ma már rengeteg anyag, szín és stílus közül válogathatunk, nézzük ebből párat.

Csempézz kreatívan

A lakástulajdonosok letudják a hátfalat valami egyszerű fehér vagy bézs színű csempével, pedig nyugodtan lehetnek bátrabbak is. Felejtsék el nagyanyáink kis kocka alakú csempéit. Elsőre talán furán hangozhat, ha fekete színű csempét választunk, pedig egy világos konyhában fém felülettel párosítva drámai hatást kelt az összeállítás.

Thinkstock

A másik megoldás, ha nagyon mintás csempével burkolunk. Egyedivé varázsolja a főzőhelyiséget, ha élénk, akár több színből álló minták díszítik a konyhát. Az egyik ilyen nagy kedvenc a mozaikcsempe, ami gyártóktól függetlenül több formában és színben is elérhető.

Tapétázz a konyhában is

Ha már unjuk a csempét, választhatunk új megoldást. Sokan idegenkednek elsőre a tapétától egy konyhában, pedig ha üveggel fedik le, akkor könnyen tisztán tartható. Az üveg pedig választható, lehet fényes vagy matt. Üveg helyett akár plexivel is fedhetjük a tapétát, ami olcsóbb megoldás, de nem feltétlenül kelt olcsóbb hatást is. A lényeg, mindkét verzióval megvédhetjük az anyagot a különböző szennyeződésektől.

Ráadásul, ha megunja a mintát, könnyebben lecserélheti a tapétát, nem jár annyi kosszal és munkával, mint mondjuk nekiesni a csempét leverni. A mintánál ügyelni kell arra, hogy a legtöbb esetben csak egy kis rész fog látszódni, vagyis a munkapult mögött rész, ezért valószínűleg fektetve kell majd felragasztani a tapétát a falra.

Fontos szem előtt tartani az arányokat. A tapéta főleg olyan konyhákban mutat jól, ahol a konyhabútor egyszínű, nem mintás, letisztult. Egy fehér konyhabútor mellé szinte bármilyen színű vagy mintájú tapéta választható, sőt, a fehér szín külön kiemeli az anyag mintáit.

Követ a konyhába

Ha természetes kővel burkoljuk a hátfalat, választhatunk rusztikus, modern vagy autentikus hatás közül, jól alkalmazható bármilyen enteriőrben. Ezt a fajta megoldást főleg nagy konyhákba érdemes választani. Kő esetében az árnyalatokkal és a színekkel lehet játszani, kerüljük a különböző követeket ugyanazon a helyen. A kő egyik legnagyobb előnye, hogy elrejti a felületek hibáit. Ha a követ választjuk, akkor érdemes impegrálni, időt állóbb, tartósabb és ezáltal könnyebben tisztíthatóvá válik a burkolat.

Táblafestéket a falra

A táblafestéket egyik nagy előnye, hogy lemosható és bármit írhat rá. Gyerekrajzokkal, személyes üzenetekkel és receptekkel hangulatossá és otthonossá teheti, ha pedig megunja, akkor egyszerűen lemossa és újat ír rá. Vagy akár a heti bevásárlást is vezetheti rajta.

Thinkstockphotos

Szponzorált tartalom

A cikk a Zalakerámia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik