Otthon

Télen is nagy odafigyelést igényelnek az örökzöldek

A hó veszélyeket is rejt e növényekre.

A tél eddig nem sok havat hozott, de januárban az előrejelzések szerint borítékolható a hótakaró. A havat a gyermekek szeretik igazán, a felnőtteknek jobbára csak fárasztó lapátolást és csúszós utakat jelent a fehér csapadék. Nem szabad azonban a kertet sem kihagyni a számításból: a hótakaró ugyan széppé, látványossá varázsolja a télen gyakran kopár kerti látképet, de veszélyeket is rejt a növényeket, főleg az örökzöldeket tekintve – írja blogjában Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Az örökzöldek télen is asszimilálnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek

A téli hónapokban havazáskor rendszeresen problémát okoz a növények tövére csorgó, vagy a hóval együtt odalapátolt só, mely ellen nehéz védekezni, mivel az utakat kérés nélkül is sózzák a nagyobb utcákban. Minden tévhittel ellentétben ez teljesen szabályos vagyis ahol autók járnak, ott szabad a sózás is. Persze ez a káros gyakorlat nem érinti a kertben levő örökzöldeket, de a kerti lakókra hullott hó mennyisége olykor a bokrok szétdőlését, az ágak törését okozhatja.

Kárt okozhat az erős napsütés

Amit mindenképpen ajánlott megtenni a növények védelme érdekében, hogy a nagyobb mennyiségű havat lerázzuk róluk, ügyelve arra, hogy a folyamat ne okozzon nagyobb kárt, mint a hó, tehát óvatosan essünk neki a tujáknak, és a kapanyelet is felejtsük el! A műveletet inkább kézzel, finoman hajtsuk végre. A téli problémák köre sajnos itt még nem fejeződik be, ebben az időszakban is számolni kell égési foltokkal és kiszáradással is, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égést a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődése okozza, mely egyszerűen leégeti a növények levelét.

A kiszáradás, és az egyéb száradásos tünetek az őszi beöntözés elmaradása miatt jelentkezhetnek

Amennyiben nem került megfelelő felkészítésre sem a talaj, sem a növény, beüthet a baj. Növényeink télen is aktívak, ám beöntözés híján nincs honnan felvegyék a számukra szükséges vízmennyiséget, közben pedig párologtatnak is, és kész is a kiszáradás. A tüneteket hamar észre lehet venni, a kora tavaszi időben jelentkező barnulások is általában még a télnek tudhatóak be. Sajnos sok esetben a kert fagyzugos pontjain levő növények száradnak, égnek ki, a többi növény nem mutat ilyen tüneteket, a tanácstalan tulajdonos pedig hibásan betegségre gyanakszik. A jelenség megelőzhető helyes faj, és fajta választással, megfelelő őszi felkészítéssel, és szakszerű téli ápolással.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik