Otthon

Zuhanyzó építés – 3 dolog, amin a legjobb ötlet is megbukhat

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2017. 10. 02. 00:00

Egyre inkább divatba jön az épített zuhanyzó a fürdőszobákban, ami érthető is, hiszen mutatósabbak, elegánsabbak és tartósabbak a hétköznapi műanyag zuhanyzótálcás, előre gyártott megoldásoknál. Van azonban gond is velük, hiszen sokkal nagyobb odafigyelést és pontosságot igényel a kialakításuk, és könnyen elronthatjuk, ha nem figyelünk oda a kényes pontoknál. Mutatjuk, melyek ezek!

Egy zuhanyzó építése tényleg nagy körültekintést igényel, ezért jobb, ha egy hozzáértő mesterre bízzuk ezt a feladatot. Azonban még így is oda kell figyelnünk néhány részletre ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

A csempéktől függ, mekkora legyen a zuhanyzó

Mint minden építésbe, ebbe is csak alapos tervezés után szabad belevágni! Elvileg egy épített zuhanyzó bármilyen méretű lehet, de a gyakorlat és a takarékosság mégis határokat szab: például a sorozatban gyártott üvegajtók jóval olcsóbbak az egyedi méretűeknél, ezért érdemes ehhez igazítani a zuhanyzófülke szélességét. Hasonlóképpen a csempék mérete is meghatározó, hiszen egyáltalán nem mutat jól, ha el kell vágni ezeket a szép (és drága!) kerámia lapokat azért, mert nem passzolnak a fülke paramétereihez. Az így szétszabdalt burkolatnál a fugázás sem mutat már olyan jól – már csak ezért is érdemes előre számolni a csempemérettel. Az épített zuhanyzófülke esetében tehát fordítva igaz a mondás: a gombhoz kell a kabátot venni, és előbb a csempéket és az ajtót kell kiválasztani, majd ehhez kell igazítani a fürdő méreteit.

A lefolyó kényes kérdés

Dönteni kell arról is, hogy a padló szintjébe simuló, teljesen akadálymentes zuhanyzót szeretnénk vagy pedig peremes megoldást – ugyanis a lefolyó épített magasságát eszerint kell kialakítani. Az akadálymentes verzió komoly számításokat igényel, és sok szempontot kell figyelembe venni hozzá: például a burkolólapok nagysága és vastagsága befolyással van a zuhanylefolyó magasságának kiszámításában, sőt a csempék kiosztása arra is hatással lehet, hogy hova kerüljön a lefolyó. Ha egy átépítésnél már eleve adott paraméterekkel kell dolgoznunk, és a felfolyó nem helyezhető át, akkor ezt a tényezőt semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni! Egy jó tanács: soha ne középre tegyük a lefolyót, mert kifejezetten kellemetlen a hideg fémen állni zuhanyzás közben!

Bútort a zuhanyzóba?

Egy zuhanyzóban szükség van a piperéknek tárolóhelyre és néha egy kis székre is.  Az építéskor ezzel sokan nem is törődnek, mert azt gondolják, hogy majd utólag is fel lehet fúrni a falra azt a polcot, és egy kisszéket sem lesz nehéz keríteni. Amikor aztán valóban arra kerül a sor, hogy bele kell fúrni a kerámialapokba, nem csak azért fáj a szívük, mert sajnálják a csempét, hanem azért is, mert az utólag vásárolt polc valahogy nem passzol a zuhanyzóhoz, és még a legdrágábbak is kicsit úgy néznek ki, mintha véletlenül kerültek volna oda. Mennyivel elegánsabb, ha a falba épített fülkében tartjuk a szappant és a mosdókesztyűt, és egy helyes, előre megtervezett kis párkányunk is van, ahol elfér a többi pipere felszerelésünk? A székkel ugyan ez a helyzet: ha előre kialakítjuk és csempével burkoljuk, sokkal ízlésesebb lesz a megjelenése, arról nem is beszélve, hogy ez igazán tartós megoldás is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.