Otthon

Az online kütyü, amivel a burkoló körmére nézhetünk (X)

A hidegburkolás komoly előkészületeket, alapos tervezést és szakértelmet igénylő munka. A mezei megrendelők közül kevesen tudják, hogy milyen anyagokra, milyen technológiára van szükség a kívánt cél eléréséhez, és a kivitelező ellenőrzésére sincs mindig lehetőségük. A Lasselsberger-Knauf online hidegburkolás-kalkulátora egy olyan eszközt ad a kezükbe, amellyel akár a csempe mögé is beláthatnak.

Egy burkolási munka megtervezéséhez tucatnyi paramétert kell figyelembe venni, tucatnyi kérdésre kell választ adni. Kint vagy bent akarunk burkolni? Hány négyzetméteren? Mekkora vízterhelés éri majd a felületet? Mekkora burkolólapokat akarunk használni? Van-e a felület alatt fal- vagy padlófűtés?

A válaszok határozzák meg, hogy milyen technológiát érdemes használni, milyen anyagokra van szükség, és ezekből mekkora mennyiséget kell vásárolni. A mezei ingatlantulajdonosnak azonban ritkán van olyan szakismeret a birtokában, hogy felvázolja a megálmodott burkolat alá passzoló rétegrendet, és összeállítsa a pontos anyaglistát.

Ebben segít a veszprémi székhelyű építőanyag-gyártó cég, a Lasselsberger-Knauf Kft. online hidegburkolás-kalkulátora, amely kézen fogva vezeti át a megrendelőt a tervezési fázis lehetséges buktatóin. Az alkalmazás pontosan azokat a kérdéseket teszi fel, amelyeket egy lelkiismeretes kivitelezőnek fel kell tennie a munka elvállalásakor. A végeredmény egy mindenki által átlátható ábra a javasolt rétegrendről, valamint egy tételes anyaglista, amelyhez egy gombnyomással árajánlat kérhető, sőt, szakértői konzultációt is lehet igényelni a tervek verifikálásához.

Fontos megjegyezni, hogy a kalkulátor nem váltja ki a kivitelezőt, csupán segítséget nyújt az előkészületekhez és a munka ellenőrzéséhez. Ha tisztában vagyunk a műszaki paraméterekkel, ha tudjuk, hogy milyen opciók közül választhatunk, ha kalkulációnk van a szükséges anyagmennyiségekről, akkor kevésbé tűnünk tudatlannak, átlátjuk a munkafolyamatokat és rá tudunk kérdezni a részletekre.

Az alkalmazás által megszerzett információk birtokában arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy valóban annyi fogyott-e az adott termékből a kivitelezés során, amennyi indokolt. Ugyanis az se jó, ha több fogy egy anyagból, és az se jó, ha kevesebb, mert mindkét eset gyanús. Csak egy példa: a vízszigetelést minimum két rétegben kell felvinni a felületre, így ha végül a szükséges mennyiség felét használja fel a kivitelező, akkor jó eséllyel csak egy réteget képezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik