Otthon

Az online kütyü, amivel a burkoló körmére nézhetünk (X)

24.hu
24.hu

2017. 09. 18. 00:00

A hidegburkolás komoly előkészületeket, alapos tervezést és szakértelmet igénylő munka. A mezei megrendelők közül kevesen tudják, hogy milyen anyagokra, milyen technológiára van szükség a kívánt cél eléréséhez, és a kivitelező ellenőrzésére sincs mindig lehetőségük. A Lasselsberger-Knauf online hidegburkolás-kalkulátora egy olyan eszközt ad a kezükbe, amellyel akár a csempe mögé is beláthatnak.

Egy burkolási munka megtervezéséhez tucatnyi paramétert kell figyelembe venni, tucatnyi kérdésre kell választ adni. Kint vagy bent akarunk burkolni? Hány négyzetméteren? Mekkora vízterhelés éri majd a felületet? Mekkora burkolólapokat akarunk használni? Van-e a felület alatt fal- vagy padlófűtés?

A válaszok határozzák meg, hogy milyen technológiát érdemes használni, milyen anyagokra van szükség, és ezekből mekkora mennyiséget kell vásárolni. A mezei ingatlantulajdonosnak azonban ritkán van olyan szakismeret a birtokában, hogy felvázolja a megálmodott burkolat alá passzoló rétegrendet, és összeállítsa a pontos anyaglistát.

Ebben segít a veszprémi székhelyű építőanyag-gyártó cég, a Lasselsberger-Knauf Kft. online hidegburkolás-kalkulátora, amely kézen fogva vezeti át a megrendelőt a tervezési fázis lehetséges buktatóin. Az alkalmazás pontosan azokat a kérdéseket teszi fel, amelyeket egy lelkiismeretes kivitelezőnek fel kell tennie a munka elvállalásakor. A végeredmény egy mindenki által átlátható ábra a javasolt rétegrendről, valamint egy tételes anyaglista, amelyhez egy gombnyomással árajánlat kérhető, sőt, szakértői konzultációt is lehet igényelni a tervek verifikálásához.

Fontos megjegyezni, hogy a kalkulátor nem váltja ki a kivitelezőt, csupán segítséget nyújt az előkészületekhez és a munka ellenőrzéséhez. Ha tisztában vagyunk a műszaki paraméterekkel, ha tudjuk, hogy milyen opciók közül választhatunk, ha kalkulációnk van a szükséges anyagmennyiségekről, akkor kevésbé tűnünk tudatlannak, átlátjuk a munkafolyamatokat és rá tudunk kérdezni a részletekre.

Az alkalmazás által megszerzett információk birtokában arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy valóban annyi fogyott-e az adott termékből a kivitelezés során, amennyi indokolt. Ugyanis az se jó, ha több fogy egy anyagból, és az se jó, ha kevesebb, mert mindkét eset gyanús. Csak egy példa: a vízszigetelést minimum két rétegben kell felvinni a felületre, így ha végül a szükséges mennyiség felét használja fel a kivitelező, akkor jó eséllyel csak egy réteget képezett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.