Otthon

Sütés közben felfűti a házat a beltéri kemence

Manapság egyre több lakásban láthatunk valamilyen kemencét, mely a hideg időkben szolgálja a fűtést és a sütés-főzés igényét.

Napjainkban számos lehetőség közül választhatunk, ha minőségi kemencét szeretnénk otthonunkban látni. A hangulatos baráti összejöveteleken a kemencében sült ételeknek nincsen párja, és nem mellesleg még hatékonyan be is tudjuk vele fűteni a portát.

A szakemberek a beltéri kemence építését azoknak ajánlják, akik állandóan lakott, hagyományos családi házban élnek, valamint azoknak is, akiknek kisebb nyaralóházaik vannak, a távfűtés nem elérhető, a hősugárzó hatalmas villanyszámlát eredményezne, a gázfűtés pedig szintén nem éri meg hosszútávon. A kemence esztétikus, illeszkedik a hagyományos és újszerű környezetbe is.

A kemencék az utóbbi években egyre divatosabbá váltak és szorosan összeköthetőek a Kárpát-medencei konyhai kultúrával: elegendő csupán a friss kenyér illatára vagy a hamuban sült pogácsára gondolni.

Ha kemenceépítésre adjuk a fejünket, jó tisztában lenni azzal, hogy komoly tervezésre és felkészülésre van szükség. Kemencét építeni leginkább tavasz végén és ősz elején érdemes. Magyarországon általában búbos és dongaboltozatos kemencét készítenek. A búbos az Alföldön, míg a donga a Dunántúlon népszerű kemenceforma. A mobilkemencék építése és alapanyag szükséglete is eltér a hagyományos kemencéktől.

A búbos kemencék agyagcserépből és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából. A lábazat kitöltéséhez felhasználható homok és föld is. Ha beton alapra építjük kemencénket, szükség vanz egy kevés cementre is. A külső burkolatot meszelni vagy vakolni érdemes.

Beltérre inkább a búbos, más néven a boglyakemencét ajánlják, hiszen egyetlen fogás elkészítése melléktermékeként képes egy kisebb ház teljes felfűtését megoldani.

Egy kemencét sokkal körülményesebb begyújtani, mint egy hétköznapi sütőt, hiszen ez utóbbin elegendő csupán egy gombot elfordítani. A kemencében sült ételek különleges íze, zamata azonban mindenképpen kárpótol bennünket a befektetett munkáért. A felfűtési folyamat a kemence begyújtásával kezdődik. A legjobb tüzelőanyagnak a száraz, alacsony viasztartalmú, lombos fa, de fontos, hogy a fa ne legyen előkezelt, azaz festett, vagy lakozott.

Utána már minden a legnagyobb öröm. Ha meleget “csiholunk” vele, vagy ha sütünk benne akkor is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik