Otthon

Csinos külsőt ad a portának a fából készült kerítés

A jól megtervezett kerítés a ház ékessége lehet.

Ma egyre több olyan kerítés készül, amely tökéletes építészeti alkotásnak számít, és biztosítja a lakókörnyezet intimitását.

A kerítés megválasztásakor tanácsos figyelembe kell venni a kert, és a benne lévő épület stílusát. Egy csupa üveg épülethez például nem illik a deszkakerítés, a nádtetős portához pedig a díszes kovácsoltvas kerítés sem. A családi házak kerítései éppen ezért esztétikai szempontból is fontosak.

Egész életre szólnak a kovácsoltvas kerítések
Természetesen a mintázatában hozzájuk idomuló kapuk is ilyenek.

Nem könnyű kiválasztani a házhoz leginkább illő kerítést, ám abban a szakemberek is egyetértenek, hogy az egyik legszebb megoldás a fából készített változat. Ma már sokféle lehetőség kínálkozik: a nagyobb átláthatóságot biztosító lazább léckerítésektől kezdődően a teljes takarást nyújtó kerítéselemekig bezárólag a kereskedésekben bőséges a kínálat.

Fotó: teglarium.com

A fa az egyik  legősibb építőanyag, könnyű megmunkálhatósága és természetes megjelenése miatt napjainkban nagy népszerűségnek örvend. A korszerű felületkezelési és gyártási eljárásoknak köszönhetően anyagban, színben és formában kimeríthetetlen belőle a választék.

A fakerítések puhafából és keményfából is készülhetnek. A fenyőlécből készültek olcsóbbak, de jóval komolyabb felületkezelés szükséges állapotuk megóvásához, mintha akácból, tölgyből vagy bükkből készült kerítések esetén.

Mielőtt arról döntünk, hogy milyen fakerítést építünk, 3 szempontot tartsunk szem előtt:

  1. Mi a cél? Díszítse a házunkat és környékét és/vagy biztonságot is nyújtson? A választás legyen összhangban az esztétikummal is!
  2. Végig kell gondolni a kerítés magasságát. Hazánkban többnyire 150 cmes kerítéseket használnak, bár helyenként előfordul alacsonyabb is.
  3. Gondoljuk végig az átláthatóságot, ami azért is fontos, hogy belátnak-e az utcáról, és megfontolandó, hogy mi mennyire szeretnénk kilátni.

Kiemelt kép: steg-kerites.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik