Otthon

Nem mindegy, hova és milyen tetőablakot választunk

Érdemes először végiggondolni a funkcióját és alaposan megtervezni a beépítését.

A tetőterek legfontosabb kiegészítői a tetőablakok. Ez biztosítja a megfelelő fényt és szellőzést, de számos más funkciója is lehet. Éppen ezért, nem mindegy, hogy a beépítendő tetőtér milyen helyiség, hiszen ennek megfelelően érdemes a tetőablakokat is megválasztani az építkezés, felújítás előtt. Ezekre találtunk megfontolandó tanácsokat az Új Ház Centrum weboldalán.

Fotó: pixewalls.com

A természet lágy ölén

Örökzöldekre néző tetőablakok sokat segítenek a nyári-téli időben a tetőtér hőmérsékletének a szabályozásában: nyáron árnyékot adnak a fák, viszont télen beengedik a napsugarakat. Ha a kilátásban is szeretnénk gyönyörködni érdemes nagyobb vagy több kisebb tetőablakot választani lakásfelújítás során.

Forgalmas út mellett

Ebben az esetben a kilátás és a friss levegő sem optimális, így elsősorban a természetes fényszükséglet alapján válasszunk a zajt hatékonyan szűrő tetőablakokat.

Szoba, nappali

A fény, a hőszabályozás és a zajszűrés kifejezetten fontos ezekben a helyiségekben. Nélkülözhetetlen a megfelelő üvegezés, ami véd a napfény melegétől és szűri az UV sugarakat is. Az ablak magasságát úgy válasszuk meg, hogy biztonságos legyen és például a gyerekre ne jelentsen veszélyforrást.

Konyha, fürdő

Fotó: accentbuildingproducts.com

Mindkét helyiségben fontos a fény szerepe, azonban a fürdőnél a tetőablak pozícióját úgy válasszuk meg, hogy a kíváncsi tekintetek ellen megóvjon. A szellőzés lehetősége is fontos.

Takarítás

Gondoljuk végig, hogyan fogjuk elérni majd a tetőablakok külső-belső oldalát a nagytakarítás alkalmával!

Kívülről is mutasson jól

Általában a belső térre fókuszálunk a felújításkor, amikor alakot választunk, de érdemes végiggondolni, hogy a kívülről milyen látványt nyújt majd a tervezett tetőablak. Összhatásában fontos, hogy a beltéri funkciójának eleget tegyen, de eközben a külső szemlélőknek is mutatós legyen.

Fotó: roofcalc.org

Bármilyen tetőablakot is választunk, érdemes először végiggondolni annak a funkcióját és alaposan megtervezni a beépítését és a szükséges építőanyagokat. Választhatunk billenő típusút, felnyíló tetőablakot, de egyre népszerűbb a panorámaablak, a tetőkibúvó és a fénycsatorna használata is.

Kiemelt kép: valroofing.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik