Otthon

Tökéletes és olcsó építőanyag az ipari kender

Hamarosan kezdődik a növény betakarítása Békés megyében.

Idén 140 hektárra, a tavalyihoz képest közel kétszeresére nőtt a termőföldek területe Békés megyében, ahol 25 településen foglalkoznak jelenleg ipari kender termesztésével. Míg tavaly a vetőmag előállítása volt a fő cél, idén már a növénytermesztés növelése került a középpontba – írta a behir.hu.

Két kenderház építését kezdték meg Magyarországon
Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez.

A rostnövény-termesztés jelenleg kezdeti fázisban van, de a hasznosításában is szeretne előrelépni a megye. A fejlődés érdekében a közmunkaprogramban több önkormányzat vásárolt olajprés gépeket.

A rostnövényekből több terméket készítenének: a kinyert rostból ipari felhasználást terveznek, míg a finomabb rostokat a textiliparban használnák.

Más megyékben lakóházak építésénél is megpróbálták hasznosítani a növényt, a kender ugyanis olcsó és jó építési hőszigetelő anyag.

Kender betakarítás Gyula környékén – Fotó: MTI

A gépi betakarítás Gyulán és környékén már a napokban, a többi területen a kézi betakarítás két-három héten belül elkezdődik.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik