Otthon

Reneszánszát éli és a lakás ékessége a hajópadló

Régen nagyon divatosnak számított, majd feledésbe merült egy időre.

A faanyagok használata és a fából való építkezés régi népszerűsége azonban újra reneszánszát éli, hiszen a hajópadló egyre több lakásba költözik vissza. A kis erőfeszítést igénylő és gyorsan lerakható padlóburkolatok királya egyértelműen a hajópadló.

Fotó: alfoldfa.hu

A hajópadlónak a laminált parkettához hasonlóan egyszerű a lerakása, de ez mégiscsak fa – legtöbbször luc-, borovi vagy vörös fenyő –, ami a rusztikus megjelenésű padlóburkolatok híveinek kedvelt választása a lakásban és egyre gyakrabban teraszokon is.

A hajópadló sokkal jobban bírja az igénybevételt a lamináltnál, hiszen csiszolással, beeresztéssel bármikor újjávarázsolható. Nem látszik rajta a kor, sőt az évek múlásával egy szép és érett patinát kaphat. Aki nem szereti a szintetikus anyagot a lakásban, annak is nagyon jó választás.

Fotó: lamberiahaz.hu

A hajópadló rerakásánál néhány fontos szempontot érdemes átgondolni.

  • Jobban igénybe vett felületek esetén – például nappali – keményebb fát érdemes választani, hogy jobban bírja a terhelést.
  • Bár a széles lapokból álló hajópadló sokak szerint szebb, ám a deformálódásra is hajlamosabb. Lehetőség szerint válasszunk keskenyebb, 9-12 centi szélességű fajtát.
  • A hosszú élettartam érdekében válasszunk legalább 22 mm-es vastagságot.
  • Figyeljünk arra is, hogy azonos vastagságú szálakat kapjunk, mert csak így lehet esztétikusan összeilleszteni őket.

Natúr, szép hatást érhetünk el a hajópadlóval, mely csiszolással, felületkezeléssel évtizedeken át szép marad. Azt pedig tegyük hozzá: sokkal komfortosabb és természetesebb érzéshajópadlón sétálni, mint bármilyen mű burkolatokon.

Kiemelt kép: lamberiahaz.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik