Otthon

Cserepes fűszernövényekkel a természet köszön be a konyhába

A friss fűszernövények alapanyagként vagy díszítésként minden fogást feldobnak.

Akinek nincs konyhakertje – és ha van is – a fűszernövények a konyha ablakában tartva üde illatot és remek hangulatot kölcsönöznek az egész lakásnak! Egyes fajták levélzete kimondottan csinos, akár dísznövényként is megállják a helyüket.

Ne irigykedjünk a főzőműsorokra!

Az ételek ízesítése egyfajta művészet, és egyre többen fedezik fel a friss fűszerekben rejlő lehetőségeket. Ahelyett, hogy kissé irigykedve nézzük a főzőműsorok séfjeit, akiknek pultján biztosan díszeleg 8-10 féle friss fűszer – például menta, zsálya, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, rozmaring, tárkony és társaik – valósítsuk meg mi is e kis ízkertet a saját konyhánkban!

Sokan azt gondolják, hogy nehéz tartani ezeket a kis növényeket, de aggódásuk alaptalan, hiszen probléma nélkül termeszthetőek otthon is. Mindenképp örömteli, hogy kertészeti árudákban és szupermarketekben cserepes kiszerelésben egész évben kaphatók, a különlegesebb növényeket – például curry, citromfű, görög bazsalikom vagy a levendula – késő tavasztól őszig kertészetekben lehet beszerezni.

Kis helyet foglalnak a cserepes fűszernövények

A konyhában tartott fűszernövények kis helyet foglalnak el, hasonló igényük miatt egy cserépbe, egymás mellé is ültethetők. 3-4 naponta igénylik a locsolást, és leginkább laza szerkezetű földben érzik jól magukat. Olyan cserepet válasszunk, amely elvezeti a vizet, mert gyökerük nem bírja a tartós nedvességet.

Leveleiket egész évben lehet szüretelni, és ha csak a felső harmadot vágjuk le, szép növés mellett tartós növényünk lesz. Soha ne tápoldatozzuk őket, hiszen vegyszerezve nem fogyaszthatók! A gyakrabban használt fűszerek – mint a petrezselyem vagy a bazsalikom – viszonylag hamar elfogynak, ám mivel a fűszernövények elérhető áron kaphatók, nem terhelik meg pénztárcánkat.

Ma már fűszernövény föld is vásárolható. Ha magról vetünk, vagy átültetünk, különösen fontos, hogy a föld, ahonnan építőelemeiket veszik, ne tartalmazzon semmilyen káros anyagot. Ezt garantálja a fűszernövény föld, hiszen a természetes tápanyagoknak köszönhetően a színek és az ízek is kedvünkre lesznek.

Kiemelt kép: hourde.info

Ajánlott videó

Olvasói sztorik