Otthon

Zajárnyékoló falak a nyugodt, csendes, biztonságos, esztétikus környezetért (X)

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 00:00

A közlekedési beruházások során, előrelátó módon számolni kell a közlekedési zajhatások erősödésével is. Egyre több helyen jelennek meg zajárnyékoló falak, melynek feladata az ott élők védelme.

Számos beruházás esetén azonban a megvalósult fal, a zajárnyékolás elsődleges feladatán túl látványában negatívan hat az ott lakókra! Ez a kérdés ma már kiküszöbölhető, ha a tervezés során figyelembe veszik annak környezetbe illeszthetőségét. Kedvező esztétikai megjelenés érhető el a zajárnyékoló falrendszer színvilágának helyes megválasztásával, a megfelelő grafikai elemek megjelenésével. Ennek folyamataként ma már előírás, hogy az érintett önkormányzatot, mint elsőfokú építési hatóságot, be kell vonni a falak engedélyeztetési folyamatába, építészeti szempontból azt jóvá kell hagyniuk.

Így történt ez Győrben is, ahol a folyamatos közlekedésfejlesztési beruházások keretében a Szövetség utcát érintően egy sajátos csomópont átépítésre kerül sor. A projekt fontos részeként a zajhatás csökkentésére is gondoltak. Az ott lakók védelmében 1 000 m2 felületű zajárnyékoló falrendszer kerül kialakításra. A falon látható tájelemek összhatásában többek örömére odaillő, harmonikus megjelenést biztosítanak. Ez a jó példaként említhető beruházás, végre törődik a látvánnyal, a lakóközösség és arra közlekedőkre ható esztétikummal is.

Hazánkban a közutak és vasutak mentén az elkövetkezendő időben egyre több embert érintő, több mint százezer m2 felületű zajárnyékoló fal fog születni. Ezért érdemes újragondolnunk a zajárnyékolás megjelenésének világát, hiszen évtizedekig meghatározó része lesz környezetünknek.

 

További információk

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.