Élet-Stílus

Kacsacsőrű emlős

Földünk talán legkülönlegesebb állatát mutatjuk most be.

A kacsacsőrű emlős rendkívüli lény. Annyira valószerűtlen állat, hogy felfedezésekor az első Európába került maradványokat hamisítványnak tartották. Tényleg nagyon különleges állatról van szó: egyszerre hordozza egy emlős, egy madár és egy hüllő vonásait.

Mozgékony, tömött bundájú teste egy vidrára, farka hódra emlékeztet, csőre egy kacsára, lába viszont leginkább egy nagyobb termetű gyíkra. Ráadásul tojással szaporodik. A hímeknek van még egy különleges adottsága: speciális sarkantyúval, azaz méregtüskével rendelkeznek, melyeket a párviadalok során vetnek be egymás ellen.

A Kelet-Ausztráliában és Tazmániában élő állatok csőre nem szaruból van, mint a madaraké, hanem bőrből, amelyet teljes felületén elektromos érzékelők borítanak. Ennek köszönhetően a zavaros vízben is kiválóan tájékozódnak.

A kisfilm azt mutatja be, hogyan változik élőhelytől függően a kacsacsőrű emlősök mérete. Minél délebbre élnek, annál kisebbek. Miközben a tudósok szakértenek, mi legeltethetjük szemünket ezeken az elképesztő állatkákon, a galéria képein pedig kacsacsőrű bébiket láthatunk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kacsacsőrű emlősről

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik