Mobil

Sci-fibe illő technológián dolgozik a Samsung

A LetsGoDigital szúrta ki, hogy a Samsung egy meglehetősen újszerű szabadalmi kérvényt nyújtott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetnek (WIPO), valamint az amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnak (USPTO). A dokumentumok egy olyan mobil terveit tartalmazzák, aminek a kijelzője képes 3D-s hologramok kivetítésére a levegőben, a leírás szerint egészen pontosan „sztereoszkopikus kép levegőben való megjelenítésére fény interferenciájával”.

Hasonló dolgot képzeljünk el, amit a sci-fikben is láthatunk: a kütyüből egyszer csak kiemelkedik egy 3D-s hologram, amit akár körbe is lehet járni, mint egy valódi tárgyat.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a dél-koreaiak terveznek valami hasonlót, de azt eddig nem, hogy gyakorlatban hogyan vetítené ki a mobil a 3D-s képet. A kijelzőpanelre olyan, több mikrolencséből álló relélencse-réteg kerülne, amik a speciális szűrőként szolgáló fény térmodulátorral (Spatial Light Modulator- SLM) állítanák elő a hologram-mintát. A leírás persze ennél sokkal bonyolultabb, amiből úgy tűnik, hogy a Samsungnak már egy működő, rendkívül jól részletezett technológiája van, és nem a levegőbe beszélnek.

Azt nehéz megjósolni, hogy mikor láthatjuk először okostelefonban a technológiát, de a portál bátran megjegyzi, hogy  akár a Galaxy 10-zel is debütálhat a különleges kijelző.

Fotó: USPTO/Samsung/Lets Go Digital

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik