Mobil

Megnyílt a világ legnagyobb mobilgyára

Mun Dezsein dél-koreai elnök és Narendra Modi, India miniszterelnöke hivatalosan is átadta a Samsung kibővített mobilgyárát Nodiában, ami egy órára találhat Új-Delhitől. A közel 123 ezer négyzetméteren elterülő létesítményt a Samsung már létező gyára mellé húzták fel, ezzel pedig lehetővé válik, hogy a mobilgyártó 2020-ra megduplázza az Indiában gyártott készülékek számát évi 68 millióról 120 millióra,

ezzel pedig a „világ legnagyobb mobilgyárának” tekinthető.

Hat hónappal ezelőtt nagy változás történt: az Indiában addig mobileladások tekintetében csúcstartónak számító Samsungot lenyomta a kínai Xiaomi. A dél-koreaiak ezért egy 715 millió dolláros befektetés részeként kibővítették gyártósorukat.

A GYÁR ÁTADÓJA. Forrás: AFP

A konkurens Xiaomi sem tétlenkedik, jelenleg is az erős indiai jelenlét építésén dolgoznak, főleg olcsó eszközeik vonzóak a vásárlók számára. Összesen hat gyáruk van az országban, másodpercenként két okostelefont tudnak legyártani.

Indiában több mint 300 millió okostelefon-tulajdonos van, amivel az ország a világ második legnagyobb piacának számít Kína után. Ennek ellenére az ország 1,3 milliárd lakosának kétharmada nem fér hozzá az internethez, a gyártók arra számítanak, hogy a mobilok és az adatforgalom árának csökkenésével idővel ők is fogyasztókká válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik