Mobil

Ettől a két bizonyos emojitól megfekszenek az iPhone-ok

Időről időre hallani híreket olyan üzenetekről és kódsorokról, amelyek képesek kiakasztani bizonyos mobilokat, jellemzően az iPhone-okkal kapcsolatban hallhatunk ilyenekről. Pár napja írtunk azonban egy olyan bugról is, ami az androidos WhatsAppot érinti, és most úgy tűnik, az iPhone-ok Messages alkalmazását is kinyírja.

Az iOS 11 szoftverét használó iPhone-okat és iPadeket kiakasztó kódsor két emojit is tartalmaz. A „black dot”, azaz fekete pont néven emlegetett hibát okozó üzenet egy darab, két kacsacsőr közé helyezett fekete pontból, illetve egy balra mutató hüvelykujjból áll. Ha valaki egy olyan üzenetet küld egy másik felhasználó mobiljára, ami ezt a karakterláncot tartalmazza, azzal sok bosszúságot okozhat a másiknak, hiszen teljesen lefagy a Messages, és a készülék újraindítása után is használhatatlan marad.

Miért is van ez? Az emoji-láncban olyan Unicode karakterek vannak, amelyek feldolgozása során a készülék processzora túlpörög. A felhasználó ebből annyit érzékel, hogy a Messages app láthatóan összeomlik, és teljesen lefagy.

Az EverythingApplePro nevű vlogger egy videóban mutatja be a problémát, és arra megoldást is kínál. A helyzet úgy oldható meg legegyszerűbben, ha a készüléket újraindítjuk, és a nyitóképernyőről a 3D Touch használatával nyitjuk meg a Messages app ikonját, majd kiválasztjuk a New Messages üzenetet, ezzel elkerülve azt, hogy a legutóbbi üzenet nyíljon meg ismét a problematikus emojikkal. Innentől kezdve a galibát okozó üzenetet törölhető.

Többek közt az ehhez hasonló eseteket is próbálja majd kiküszöbölni az operációs rendszer következő főverziója, az iOS 12, amit a következő hónapban mutathat be az Apple a WWDC fejlesztői konferencia keretén belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik