Mobil

Zombiként tért vissza a régi operációs rendszer

A 2015-ben elkaszált Firefox OS hamuiból építkezik a kaiOS, ami a Nokia 8110-et hajtja majd, és amitől új lendületet kaphat a feature telefonok piaca.

Az idei Mobil Világkongresszuson nem a Nokia 8110 volt az egyetlen dolog, ami a múltból tér vissza hozzánk, hanem a szoftver is, ami hajtja. Ízlelgessük az új operációs rendszer nevét, ami valójában nem is annyira új: kaiOS.

Talán páran emlékeznek arra, hogy öt éve ilyenkor a mobilexpón mutatkozott be a FireFox OS, amire sokan már csak egy bátor vállalkozásként emlékeznek, 2015-ben pedig teljesen elkaszálták. A koncepció az volt, hogy a számítógépeken megismert Firefox böngésző motorjára alapozva egy javarészt webes alkalmazásokat használó, ezáltal “pehelykönnyű” rendszert építsenek: ez leginkább azért látszott előnyösnek, mert gyengébb hardverrel szerelt, ezáltal olcsóbb telefonokra is elfogadható szoftveres környezetet biztosított.

Ezeket az alapokat élesztette fel a Nokia márkanevet birtokló HMD Global a 4G-vel támogatott Nokia 8110-en, és gyúrta bele a kaiOS-be, ami rendkívül csupasz, kifejezetten feature telefonokra szánt operációs rendszer.

A szoftver Linux kernelre és nyílt webes szabványokra támaszkodik, ezáltal sokkal többet képes nyújtani, mint egy egyszerű butatelefon. Ennek köszönhetően válik lehetővé, hogy a Nokia 8810-es akár két hétig is bírja egy töltéssel, de közben akár e-mailezhetünk is rajta, vagy használhatjuk a Google Térképet, lehet futtatni Facebook appot és Twittert is.

KAIOS KEZELŐFELÜLET. Forrás: Kai

A szoftver fejlesztéséért felelős Kai az MWC-n azt is bejelentette, hogy idén még több partner fogja használni a platformot, így a Bullitt, a Doro és a Micromax által készített mobilokon. Bár a kaiOS már tavaly óta bevethető, eddig csak két modellre jutott el, az Alcatel OneTouch Go Flipjére és az Indiában kapható Jio Jio Phone-ra. A Nokia készüléke minden bizonnyal nagy lökést fog adni nekik.

KAIOS KEZELŐFELÜLET. Forrás: Kai

Az IDC elemzőcég szerint hamarosan erőre kap a feature telefonok piaca, az elkövetkező öt évben évente 500 millió ilyen készülék találhat gazdára annak a trendnek köszönhetően, hogy sokak számára elegendők a legalapvetőbb funkciók, és úgy általánosságban egyre többen kívánnak kicsit elvonulni attól, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek okostelefonjaikon.

A Nokia visszahozza a mobilt, amiről sokan csak álmodozhattak
Ismét kapható lesz a Mátrixból ismert kicsúsztathatós 8110-es, de persze más meglepetésekkel is készült a HMD Global.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik