Mobil kékhalál
Man taking picture with smart phone in the winter

Csak tölteni ne kezdjük el a mínuszokban lemerült telefont

Radafuk Ernő
Radafuk Ernő

2018. 02. 22. 08:27

Szánkózás vagy egy téli túra során az okostelefon váratlanul megadta magát, és kikapcsolt? Hogyan óvhatjuk meg telefonunkat attól, hogy a mínuszok tönkretegyék?

Az, hogy télen az okostelefonok jobban merülnek, mint a melegebb évszakokban, nem legenda. Gyakorlatilag minden más akkumulátorról működő eszköz üzemidejét jelentősen befolyásolják a mínuszok. Síelés alatt a fényképezőgép vagy az akciókamera üzemideje is rövidebb lesz, mint amit nyaraláskor tapasztalhattunk.

De mi ennek az oka? A jelenleg használatos eszközökben többségében alkalmazott lítiumion-akkumulátorok működési elvéig lehet visszavezetni az okokat.

Male hands in gloves using a smartphone in winter time
Fotó: Thinkstock

Az akkumulátor egy olyan energiatároló eszköz, amely az előzetesen belevezetett villamos energiát vegyi energia formájában tárolni tudja. A telepekben a pozitív töltésű elektróda (az anód) felől egy kémiai reakció, a kisülés során áramlanak az elektronok a negatív töltésű elektróda, a katód felé. Ekkor, a kisülés során a vegyi energia visszaalakul villamos energiává, és látja el az eszközt elektromos töltéssel.

Azonban a lítiumion-akkumulátorok működése is szobahőmérsékleten ideális, hidegben a kémiai reakció, vagyis a kisülés lelassul. Ez szerencsésebb esetben csak az akkumulátor kapacitásának ideiglenes csökkenését okozhatja, szélsőségesebb esetben azonban előfordulhat az is, hogy az akkumulátor képtelen kellő feszültséget biztosítani az eszköznek, amely így kikapcsol. Nem szükséges magyarázni, hogy télen ezért minden esetben teljesen feltöltött készülékkel érdemes eleve útnak indulni.

Egy másik járulékos jelenség lehet a hidegben, hogy lelassul, vagy szaggatni kezd a telefon képernyője: ez az LCD érintőkijelző képpontjait alkotó folyadékkristályok reakcióidejének csökkenésének köszönhető. Kisebb mértékben, de az egyes telefonokba szerelt OLED-kijelzők szerves fénykibocsátó diódái is érzékenyek lehetnek erre a jelenségre.

Mi a megoldás? A legjobb, ha a téli túrák alatt belső zsebben, vagy a kabát oldalzsebében, a kezünk mellett tartjuk a készüléket, a lényeg, hogy testünk melege elérje, így ne, vagy csak kis mértékben tudjon lehűlni.

female hands in gloves holding a smartphone
Fotó: Thinkstock

Ne kezdjük el tölteni a jéghideg telefont!

Az Apple honlapján elérhető hivatalos tanácsok szerint a gyártó telefonjaiba szerelt telepek 0 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten teljesítenek a legjobban. A vállalat arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagyon lehűlt telefonokat nem szabad elkezdeni tölteni, mert ez a folyamat tönkreteheti a telepet – ez egyébként más gyártók készülékei esetében is ajánlható. Ha tehát nem vagyunk vészhelyzetben, akkor csak otthon, vagy a fokozatosan bemelegedő autóban kezdjük el tölteni a hidegben lemerült telefont.

Egy másik veszélyforrás lehet a páralecsapódás, amely a nem vízálló kivitelű telefonokat fenyegeti. Ezeket sem szabad  hazaérve mondjuk a radiátorra fektetni, inkább szép fokozatosan kezdjük átmelegíteni a készüléket, először mondjuk az előszobában hagyva, hogy a nedvesség károkozás nélkül elpárologhasson belőle.

Szerencsére ma már egyre több okostelefon vízálló kivitelű, például a Samsung Galaxy S8 vagy az iPhone 8 is, ezek belsejében így nem tud lecsapódni a pára.

Hővédős tok, hogy a telefonunk se fázzon!

Mostanra a kiegészítőket gyártó cégek is meglátták a piaci lehetőséget az okostelefonok téli védelmében, több cég is gyárt már ugyanis hőszigetelő tokokat.

  • Az Optimal nevű tok például fűteni és hűteni is képes a belé helyezett készüléket.
  • A Salt nevű tok is egyaránt alkalmas hideg és meleg elleni védelemre.
  • A Snow Lizard nevű speciális tokba a hőszigetelés mellett napelemet és egy másodlagos vésztöltő akkumulátort is beépítettek.

Ha szeretnénk hosszú ideig maradéktalanul használni okostelefonunkat, sem azt, sem például az autós navigációs eszközt nem szabad télen az autóban hagyni az éjszakai fagyokra, az extrém igénybevétel ugyanis teljesen tönkreteheti a telepet.

KÉK HALÁL

A Kék halál a 24.hu új sorozata. Célja, hogy a mindenkit érintő tech és kütyüproblémákat megpróbáljuk orvosolni, legyen szó szoftveres vagy hardveres hibáról, illetve átfogó képet adjunk számítógépes vírusokról, kártevőkről,  kibertámadásról, adathalászatról.

Ha van egy sztorija, amit megosztana velünk a témában; megoldást kéne találni egy problémára, írjon nekünk a kekhalal@24.hu címre!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.