Mobil
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Egyetlen karakterrel kiakaszthatók az iPhone-ok

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 16. 07:55

Korábban a témában:

Korábban többször volt már példa arra iOS-es eszközökön, hogy egy-egy linktől, karaktersortól kifagyott az iMessage csevegő, vagy teljesen meghülyült a készülék, nemrég mi is beszámoltunk a „chaiOS” néven emlegetett hibáról. Az olasz Mobile World portál most újabb ilyen típusú bugot fedezett fel, ami az iOS 11.2.5-ös verzióját érinti. Ez a korábbinál is nagyobb bajt okozhat, mert azon túl, hogy idegesítő, magával hordozza azt a veszélyt is, hogy megsérülnek az eszközön tárolt adataink, ráadásul valamennyi csevegőben észlelhető, az iPhone-okon túl Apple Watch és Mac eszközökön is.

A portál állítása szerint az operációs rendszer a telugu nyelvben használt egyik karakterrel nem tud megbirkózni, amit több mint 70 millióan beszélnek Indiában. Ha olyan üzenetet kap a felhasználó, amiben ez a betű is megtalálható, nemcsak az éppen használt app, de akár az egész rendszer is lefagyhat.

Ugyanezt a hatást idézheti elő, ha a felhasználó csak beilleszti a betűt a csevegő szövegdobozába, vagy ha értesítésben jelenik meg a rendszer fő képernyőjén. A tesztek szerint nemcsak az Apple csevegője reagál így, hanem az olyan külsős fejlesztők appjai is érintettek, mint a Telegram, a WhatsApp, a Twitter, a Facebook Messenger, a Gmail, vagy az Outlook, így egy meglehetősen széles körű problémáról van szó.

Macen a Note, a Safari és az App Store programok kergültek meg a Mobile World tesztje szerint, ezért mindenkinek ajánlják, hogy készítsenek biztonsági mentést fontos adataikról.

CHILD PLAYING 
A child playing with a smartphone. 

COLLANGES / BSIP
Terjed egy link, amitől lefagynak a telefonok
Egy szöveges linktől fagy le az iPhone-ok csevegője.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.