Mobil

Elképesztő, hogy milyen kütyüvel szoktatnák le a telefonfüggőket

Az aktív telefonhasználóknak jellemzően több berögzült mozdulatuk is van: akár csak azt ellenőrizzük, hogy megvan-e a mobil a zsebünkben, vagy csak holtidőben, utazás közben pörgetjük az e-maileket, ezek valamilyen szinten elkezdenek hiányozni, ha nincs nálunk a készülékünk.

Klemens Schillinger ausztriai dizájner kifejezetten arra a célra tervezte a Substitute Phone-t, hogy ezeket az érzéseket megadja a telefonfüggőknek úgy, hogy nem egy telefont kapnak a kezükbe, hanem egy arra hasonlító eszközt.

Forrás: Klemens Schillinger

Schillinger szerint egyre több felhasználó érezheti azt, hogy a mindennapi életét megkönnyítő okostelefon már-már függés tárgyává válik, és aminek hiánya szorongást idézhet elő. Az általa tervezett készülék valójában egy olyan telefonformájú, fekete műanyagból készült eszköz, amin kis köveket lehet húzogatni, görgetni, ezáltal imitálhatja a felhasználó az érintőkijelzőn tett mozdulatokat.

Valódi érintőpanel persze nincs rajta, sőt, valójában semmi nincs benne, csak a kövek, így a mobilon elérhető információdózist nem kapja meg a függő, csak a mozdulatok érzését, épp ez a lényege a megoldásnak.

Készítője elmondása szerint nemcsak az adta az ötletet, hogy egyes kollégáival, ismerőseivel zavaróan gyakran nézegetik a mobiljukat, de az is, hogy a híres író, Umberto Eco úgy próbált leszokni a dohányzásról, hogy egy egyszerű botot dugott a szájába.

Ez ugyanaz a dolog, csak nikotin nélkül, fizikai stimuláció. Ez megmaradt bennem, és arra gondoltam, csinálok egy mobilt, ami a fizikai stimulációt nyújtja, de az összekapcsolódást nem.”

A Substitute Phone-t nem fogják árusítani online, egy kis boltban lehet majd kapni belőle pár darabot, de elsősorban bemutatóra készült a bécsi Design Weekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik