Mobil

Magyar fejlesztésű blokkmobil hódíthatja meg Európát

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 10. 27. 15:36

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems, amivel letarolnák a nemzetközi személyfelügyeleti eszközök piacát. A magyar fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható.

Új készülékkel lép a telefonos távfelügyeletei piacra a MOHAnet Mobilsystem Zrt. A cég egy moduláris, azaz építőelemekből konfigurálható termékre cserélte sokkészülékes kínálatát. A Moniphone nevű, távfelügyelhető mobilt október 26-án mutatták be Budapesten, ami kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt. Jelenlegi felhasználási területei: őrszolgálat, karbantartás, idősgondozás, takarítás, jegyellenőr, kézbesítő.

A cég vezérigazgatója, Havasi Zoltán elmondása szerint a telefon alapötletét Dave Hakkens “phonebloks” koncepciója adta, aki az elektromos hulladéktermeléssel szemben kívánt fellépni egy olyan mobillal, ami a felhasználási területek igénye szerint áll össze a különböző hardverelemekből. A Moniphone személyfelügyeleti telefon is a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során is átkonfigurálható.

SZABADON VARIÁLHATÓ

A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkód olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek.

Forrás: MOHAnet Mobilsystems Zrt

A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, s dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan felügyelhető, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként, vagy akár percenként a felügyeleti szervnek.

A Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, és nagyobb biztonságot nyújt idős szeretteinknek, ráadásul az elektromos adminisztrációnak köszönhetően gyorsul az adatrögzítés. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét.

A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelünk fel, ezek segítségével ugyanis centiméter pontosan lehet meghatározni a Moniphone, ezáltal használója elhelyezkedését.

ÁJULÁST, ESÉST IS FIGYEL

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, és azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, ami egyébként lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is.

A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, ami így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – idősfelügyelet során – például  egy családtagot.

A készüléket erős fizikai igénybevételre készítették, így képes ellenállni az ütésnek és más környezetei behatásoknak, a cég állítása szerint a kopás és a nagyobb hőmérséklet sem befolyásolja jelentősen élettartamát.

Eleinte fehér, fekete és szürke színekben lesz előrendelhető, hároméves szerződés esetén készülékár-támogatással, szolgáltatástól függő havidíjas konstrukcióban. Viszonteladói partnerek keresztül eddig a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachineből már tízezernél többet adtak az idén, és a cég szerint év végéig megközelítőleg ötezer készülék találhat még gazdára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.