Mobil

Halálos ítéletet kapott a Microsoft mobilszoftvere

Nem lesznek új fejlesztések, se új hardver – a Microsoft sem küzd tovább a Windows 10 Mobile platformért.

Régóta nyilvánvaló, de immár kimondott tény, hogy a windowsos mobilok ideje leáldozott. Miután a Microsoft bejelentette, hogy megszűnik a Windows Phone 8.1 támogatása, azt is közölték: a 10 Mobile platform sem kap több fejlesztést, és új hardveren sem látjuk viszont a rendszert. A Microsoft Windows 10 részlegének elnöke, Joe Belfiore a Twitteren közölte a hírt, és hogy a jövőben csak biztonsági javítások és bugfixeket kapnak a már létező felhasználók.

„Természetesen továbbra is támogatjuk a platformot, bugfixek és biztonsági frissítések formájában. De nem az új funkciók, hardverek fejlesztése a fő fókuszunk. :( ” – írta tweetjében.

Már több mint egy éve látni az arra utaló jeleket, hogy a Microsoft lemond a mobilos ambíciókról, kezdve a mobilos részleg leépítésével, több ezer alkalmazottjának elbocsátásával, vagy a Nokia eladásával. Belfiore is beütötte a szöget a koporsóba azzal, hogy Bill Gatesszel egyetemben bevallotta, már ő is androidos mobilt használ, a redmondiak pedig láthatóan is inkább arra fókuszálnak, hogy alkalmazásaikat eljuttassák iOS-re és Androidra.

Hivatalosan is halott a Windows Phone
Már csak a Windows 10 Mobile marad a Microsoftnak.

A Microsoft több mint 20 éve fejleszt szoftvert mobileszközökre, kezdve a PDA-eszközökre szánt 1996-os Windows CE-vel, majd 2000-ben bemutatták a Windows Mobile-t. Az ökoszisztéma akkor kezdett megrendülni, mikor az Apple 2007-ben útnak indította az iOS-t, rá egy évvel később pedig bemutatkozott a Google Android – a két óriás mellett nem sikerült teret nyerni.

A legfrissebb adatok szerint a Windows rendszerével futó telefonok mindössze 1,3 százalékot hasítanak ki a piacból az Egyesült Államokban, ezzel szemben az Android 64 százalékkal, az iOS 34 százalékot tudhat magáénak. A windowsos mobilok közel 80 százalékán a már nem támogatott Windows Phone 7, 8, vagy 8.1-es verziók futnak, és csak a maradék 20 százalékra telepítették a Windows 10-es mobil OS-t.

Belfiore egy másik tweetben fejtette ki, hogy a cég keményen próbálta arra ösztönözni a fejlesztőket (pénzzel is), hogy készítsenek appokat a Windows Mobile-ra is, de a felhasználói bázis túl kicsi ahhoz, hogy megérje a pénzt a cégeknek befektetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik