Mobil

A kínai Vivo körözi le az Apple-t: beépítette az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe

Egyre több gyártó megválik a fizikai gomboktól, még az ujjlenyomat-olvasót is a kijelzőkbe építenék be. A Qualcomm gőzerővel ennek megvalósításán, a kínai Vivo telefonján demózták a megoldást.

Korábban már felreppent a pletyka arról, hogy az Apple különleges megoldással rukkolna elő az új iPhone-okon, és a kijelzőbe építené be az ujjlenyomat-olvasót. A megoldást mégsem az almás cég mutatta be elsőként, hanem a kínai Vivo.

A kínai Mobil Világkongresszuson (MWC Shanghai) a Qualcomm demózta legújabb, OLED-kijelzőkbe is beépíthető ultrahangos ujjlenyomat-olvasóját, ami akkor is működik, ha a készülék víz alatt van. Jobban tolerálja a szennyeződéseket és az izzadtságot is, mint a a mobilokon jelenleg megtalálható érzékelők.

A chipgyártó kétféle változatot fejleszt: a kijelzőkbe építhető mellett egy, a fémen és üvegen keresztül működő szenzort is kreálnak, így akár a hátlapon is lehetne ujjlenyomat-olvasó terület.

Vivo Xplay6. Forrás: Vivo

Míg a Qualcomm előző megoldását, a Sense ID-t a Xiaomi használhatta fel a Mi 5s-ben, most a Vivo Xplay6 modellen demózták a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót.

A kijelző alsó harmada ujjlenyomat-olvasóként funkcionál, és csupán azzal feloldható a készülék, hogy ujjunkat erre a területre helyezzük. A beszámolók szerint még finomításra szorul a megoldás: észrevehetően lassabb még a hagyományos szenzornál.

A Vivo közölte:elméletben az egész kijelző területére beépíthetnék az érzékelőt, de ez számottevően megnövelné a gyártási költséget, s így a telefont nagyon drágán lehetne eladni.

Azt még nem tudni, mikor dobják piacra az első ilyen technológiával felszerelt mobilt. Az üvegbe és fémbe épülő Qualcomm-szenzor ebben a hónapban jut el a gyártókhoz, de a kijelzős technológiára is év végéig várniuk kell. Azaz legkorábban csak jövőre vásárolhatunk ilyen mobilt.

Hacsak az Apple nem készül el gyorsabban a háttérben, s a szeptemberi bemutatón épp egy kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasós iPhone-t mutatnak be – meglátjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik