Mobil

Több mint másfél millió mobil némul el szombaton

Az ország lakosságának majdnem ötöde fog arra ébredni szombat reggel, hogy a telefonja elnémult, nem tud telefonálni. Nagyjából 1,6 millió ember ugyanis még nem végezte el az adategyeztetést. A határidő pedig pénteken lejár.

A június eleji várakozásokkal ellentétben sokkal többen veszthetik el a telefonszámukat hétvégén. Június 30-án pénteken, azaz3 nap múlva ugyanis lejár a feltöltőkártyás adategyeztetés határideje.

A Vodafone és a Telenor megkeresésünkre korábban már jelezte, hogy az adatok ellenőrzésére szolgáló, a Belügyminisztérium által üzemeltetett adatbázis sokszor akadozik vagy leáll, a törvényben megszabott határidő pedig szűkös, így attól tartanak sok ügyféltől esnek el június 30. után.

Félmillió magyar és a mobilszolgáltatók szívják meg, ha nem enged az állam
Határidőt hosszabbítana a Telenor és a Vodafone a feltöltőkártyás adategyeztetésben, különben sokan pórul járhatnak.

Két hete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még úgy becsülte, nagyjából félmillió ember nem fogja tudni határidőre elvégezni az adategyeztetést – elsősorban az idősek és a gyerekek. A hatósághoz beérkezett adatok szerint ez idáig a feltöltőkártyás (prepaid) SIM-kártyák 60 százaléka esett át az adategyeztetésen.

Mivel az érintettek száma nagyjából négymillió, ez azt jelenti, hogy több mint másfél millió ember SIM-kártyáját fogják deaktiválni a határidő lejártával, sokan csak szombaton fognak rádöbbenni, hogy nem tudnak telefonálni, a számuk és az egyenlegük elveszett. Ez majdnem az ország ötöde!

A 2017 előtt vásárolt feltöltőkártyás SIM-kártyák adategyeztetésére az előfizetőknek 3 napja maradt, ezt nem csak személyesen, de online, telefonon és a Magyar Posta több száz kirendeltségén intézhetik.

Kedvezmény annak, aki a weboldalon végzi el

Telekom: egy hétvégére korlátlan díjmentes beszélgetést kapnak belföldön, Telekom mobil és Telekom vezetékes irányba. Ezen a linken végezheti el…
Telenor: ajándék 500 MB adat és hálózaton belül lebeszélhető 20 perc. Ezen a linken végezheti el…
Vodafone: Július 8-tól 2 nap díjmentes beszélgetés. A keret belföldről és az EU-ból, normáldíjas magyar számokra indított hívások esetén érvényes. Ezen a linken végezheti el…

Minden tudnivalót itt megtalál szolgáltató szerinti bontásban:

Százezrek veszthetik el telefonszámukat itthon
Harminc napja maradt a feltöltőkártyásoknak adatot egyeztetni.

Az országgyűlés döntése alapján, aki a hónap végéig nem egyezteti adatait, annak megszűnik az előfizetése.

A határidő után sincs minden veszve, mert az NMHH álláspontja szerint nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámot és egyenleget vissza lehet szerezni. A Telenor már jelezte, hogy a határidőt követően 60 napig lehetőséget ad erre, ahogy a Telekom is jelezte ez irányú szándékát, részleteket erre a hétre ígértek.

Mint a hatóság közölte: a helyzet értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyák adatait sokan valószínűleg szándékosan nem egyeztetik, mert már nem kívánják tovább használni – ahogyan ez feltételezhető volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik