Mobil

Ezek a világ legtöbbet fotózott nevezetességei

Nem meglepő módon (még mindig) az Eiffel-torony vezeti a legtöbbet fotózott nevezetességek listáját, bár a legnépszerűbb fotótémákat összegyűjtő kutatás szerint az építményről készült Snapchat képek egyharmada lényegében ugyanolyannak nevezhető.

A Sony Mobile egy nemzetközi kutatás eredményeképp nyilvánosságra hozta a világ 30 legtöbbet fényképezett látványosságát: az Alhambrát, a Colosseumot, a Kalifa-tornyot és a Big Bent is felsorakoztató listát az Eiffel-torony vezeti.

Forrás: Mikael Buck / Sony

A LEGNÉPSZERŰBBEK LISTÁJA:

  1. Eiffel-torony
  2. Big Ben
  3. Louvre
  4. Empire State Building
  5. Kalifa-torony
  6. Notre-Dame-székesegyház
  7. Szent Péter Bazilika
  8. Time Square
  9. Szent Család-templom
  10. Colosseum
  11. Szabdság-szobor
  12. Machu Picchu
  13. Alhambra
  14. Borobudur
  15. Vörös tér
  16. A Megváltó Krisztus szobra
  17. Taj Mahal
  18. Burj al-Arab
  19. Fudzsi
  20. Buckingham-palota
  21. Tokiói torony
  22. Ha Long-öböl
  23. Arc de Triomphe
  24. Berlini fal
  25. Trevi-kút
  26. Kínai nagy fal
  27. Sydney-i Operaház
  28. Table Mountain
  29. Güell park
  30. Sacré Coeur-bazilika

A #XperiaNewPerspectives kutatás a legnépszerűbb témák mellett arra is rávilágított, hogy a harminc legtöbbet fotózott nevezetesség képeinek több mint fele ugyanabból a három beállításból készült. A turisták 55%-a állítja, hogy fotózási lehetőségeken alapuló útvonalat tervez, viszont a megkérdezett emberek 47%-a unja, hogy rendszeresen ugyanolyan felvételekkel találkozik, a válaszadók 52%-a pedig nagyobb valószínűséggel kedveli az olyan kompozíciókat, melyeket korábban még nem látott.

Forrás: Achim Thomae / Sony

Az Eiffel-torony első helyezése nem meglepő, de az adat, miszerint a nevezetességekről készült felvételek 35%-a ugyanabból a három beállításból készült, elgondolkodtató. Ez a trend a lista további nevezetességeinél is megfigyelhető: A Megváltó Krisztus szobrát 71%-ban, a Trevi-kutat 74%-ban, a Fudzsit 77%-ban, míga Machu Picchut 85%-ban ugyanabból a három beállításból fényképezik, majd töltik fel az Instragramra az emberek.

A kutatás azt is feltárta, hogy a megkérdezettek fele mások Snapchat képei alapján választja nyaralási úticélját, míg 45%-uk az Instagramon keres inspirációt saját nyaralásának tervezésekor.

A Sony Mobile felkérésére három díjnyertes fotós körbeutazta a Földet, hogy a Sony Xperia XZ-vel, különleges beállításokból örökítse meg a legfőbb nevezetességeket. Az elkészült felvételek – a gyenge fényviszonyok között fényképezett Colosseumtól az Eiffel-toronyban gyönyörködők pengeéles ábrázolásáig – felvillantják az Xperia XZ kamerájának különleges képességeit.

Forrás: Mikael Buck / Sony

„Ez a kutatás rávilágított, hogy mennyire fontossá vált a fotózás a turistáknak, valamint hogy a nyaralás és a fényképezés elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz” – mondta Wágner Tibor a Sony Mobile regionális igazgatója.

Végezetül álljon itt az egyik felkért díjnyertes fotógráfus, Lluís Salvadó néhány tippje, amelyek segíthetnek a tényleg egyedi képek elkészítésében:

  • Játssz a színekkel és a fényerővel: csodálatos, hogy mennyire különbözően néznek ki egyes jelenetek pár apró trükk segítségével.
  • Ha nehezedre esik az egyedi képek készítse, játssz a fényvisszaverő felületekkel: egy nevezetesség teljesen más megvilágítást nyerhet egy kis víz által.
  • Ne csak a látnivaló egészére koncentrálj: találd meg a szépséget a körülötted lévő épületekben is. A geometrikus formák művészeti szempontból sokszor igen relevánsak lehetnek.
  • Próbálj ki új beállításokat: készíts fotókat béka-, vagy épp madárperspektívából. Ne félj kísérletezni új kompozíciókkal!
  • Használd az embereket és a körvonalaikat a hely szellemének megörökítése érdekében! Az optikai illúziók eléréséhez pedig kísérletezz a „kényszerített látásmóddal”!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik