Mobil

Ezek a világ legtöbbet fotózott nevezetességei

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 05. 31. 15:30

Nem meglepő módon (még mindig) az Eiffel-torony vezeti a legtöbbet fotózott nevezetességek listáját, bár a legnépszerűbb fotótémákat összegyűjtő kutatás szerint az építményről készült Snapchat képek egyharmada lényegében ugyanolyannak nevezhető.
Korábban a témában:

A Sony Mobile egy nemzetközi kutatás eredményeképp nyilvánosságra hozta a világ 30 legtöbbet fényképezett látványosságát: az Alhambrát, a Colosseumot, a Kalifa-tornyot és a Big Bent is felsorakoztató listát az Eiffel-torony vezeti.

Forrás: Mikael Buck / Sony

A LEGNÉPSZERŰBBEK LISTÁJA:

 1. Eiffel-torony
 2. Big Ben
 3. Louvre
 4. Empire State Building
 5. Kalifa-torony
 6. Notre-Dame-székesegyház
 7. Szent Péter Bazilika
 8. Time Square
 9. Szent Család-templom
 10. Colosseum
 11. Szabdság-szobor
 12. Machu Picchu
 13. Alhambra
 14. Borobudur
 15. Vörös tér
 16. A Megváltó Krisztus szobra
 17. Taj Mahal
 18. Burj al-Arab
 19. Fudzsi
 20. Buckingham-palota
 21. Tokiói torony
 22. Ha Long-öböl
 23. Arc de Triomphe
 24. Berlini fal
 25. Trevi-kút
 26. Kínai nagy fal
 27. Sydney-i Operaház
 28. Table Mountain
 29. Güell park
 30. Sacré Coeur-bazilika

A #XperiaNewPerspectives kutatás a legnépszerűbb témák mellett arra is rávilágított, hogy a harminc legtöbbet fotózott nevezetesség képeinek több mint fele ugyanabból a három beállításból készült. A turisták 55%-a állítja, hogy fotózási lehetőségeken alapuló útvonalat tervez, viszont a megkérdezett emberek 47%-a unja, hogy rendszeresen ugyanolyan felvételekkel találkozik, a válaszadók 52%-a pedig nagyobb valószínűséggel kedveli az olyan kompozíciókat, melyeket korábban még nem látott.

Forrás: Achim Thomae / Sony

Az Eiffel-torony első helyezése nem meglepő, de az adat, miszerint a nevezetességekről készült felvételek 35%-a ugyanabból a három beállításból készült, elgondolkodtató. Ez a trend a lista további nevezetességeinél is megfigyelhető: A Megváltó Krisztus szobrát 71%-ban, a Trevi-kutat 74%-ban, a Fudzsit 77%-ban, míga Machu Picchut 85%-ban ugyanabból a három beállításból fényképezik, majd töltik fel az Instragramra az emberek.

A kutatás azt is feltárta, hogy a megkérdezettek fele mások Snapchat képei alapján választja nyaralási úticélját, míg 45%-uk az Instagramon keres inspirációt saját nyaralásának tervezésekor.

A Sony Mobile felkérésére három díjnyertes fotós körbeutazta a Földet, hogy a Sony Xperia XZ-vel, különleges beállításokból örökítse meg a legfőbb nevezetességeket. Az elkészült felvételek – a gyenge fényviszonyok között fényképezett Colosseumtól az Eiffel-toronyban gyönyörködők pengeéles ábrázolásáig – felvillantják az Xperia XZ kamerájának különleges képességeit.

Forrás: Mikael Buck / Sony

„Ez a kutatás rávilágított, hogy mennyire fontossá vált a fotózás a turistáknak, valamint hogy a nyaralás és a fényképezés elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz” – mondta Wágner Tibor a Sony Mobile regionális igazgatója.

Végezetül álljon itt az egyik felkért díjnyertes fotógráfus, Lluís Salvadó néhány tippje, amelyek segíthetnek a tényleg egyedi képek elkészítésében:

 • Játssz a színekkel és a fényerővel: csodálatos, hogy mennyire különbözően néznek ki egyes jelenetek pár apró trükk segítségével.
 • Ha nehezedre esik az egyedi képek készítse, játssz a fényvisszaverő felületekkel: egy nevezetesség teljesen más megvilágítást nyerhet egy kis víz által.
 • Ne csak a látnivaló egészére koncentrálj: találd meg a szépséget a körülötted lévő épületekben is. A geometrikus formák művészeti szempontból sokszor igen relevánsak lehetnek.
 • Próbálj ki új beállításokat: készíts fotókat béka-, vagy épp madárperspektívából. Ne félj kísérletezni új kompozíciókkal!
 • Használd az embereket és a körvonalaikat a hely szellemének megörökítése érdekében! Az optikai illúziók eléréséhez pedig kísérletezz a „kényszerített látásmóddal”!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.