Mobil

Ha nem figyel erre, simán megszűnhet feltöltőkártyás előfizetése

Jegyezze meg június 30-át, ha feltöltőkártyás előfizető. Addig kell adatot egyeztetnie szolgáltatójával, különben megszűnik az előfizetése. Elmondjuk, hogyan tudja megoldani az ügyet.

A hazai szolgáltatóknak már kevesebb mint két hónapjuk van arra, hogy minden SIM-kártyás előfizetőjükkel elvégeztessék a kötelező adategyeztetést. Január elsején ugyanis módosult az Elektronikus Hírközlési Törvény kártyás előfizetőkre vonatkozó szabályozása. Az intézkedés célja, hogy visszaszorítsák a kártyákkal való visszaélést, valamint a kártyák ellenőrizhetetlen továbbadását.

A jogszabály nem csak az új ügyfeleket érinti, de a régi előfizetőket is: nekik június 30-ig kell egyeztetniük adataikat szolgáltatójukkal, hogy előfizetésük ne szűnjön meg.Ezt az intézkedést 2018-tól évente meg kell majd megismételni.

Legfeljebb tíz kártya

Fontos újítás a módosított törvényben, hogy egy magánszemélynek legfeljebb tíz, míg egy cégnek (vagy egyéni vállalkozónak, szervezetnek) maximum 50 darab hanghívásra alkalmas feltöltőkártyája lehet. Azoknak, akiknek a törvényben meghatározottnál több kártyájuk van,június 30-ig kell arról nyilatkozniuk, mely hívószámokat kívánják megtartani. Az ehhez szükséges teendőkhöz útmutatást SMS-ben küldenek, aki még ezelőtt szeretné ezt elintézni, a szolgáltató üzleteiben teheti meg.

Amennyiben az előfizető nem nyilatkozik, az érintett hívószám megszűnik július elsején. Ha egyáltalán nem, úgy valamennyi számát kikapcsolják, és a fel nem használt egyenleg is elvész.

Forrás: Europress

A törvény egyúttal tiltja a feltöltőkártyás előfizetések továbbértékesítését is. A SIM-kártya ingyenes átadása harmadik személynek csak akkor lehetséges, ha arról az előfizető előzetesen tájékoztatja a szolgáltatót, és megadja a használó személyazonosító igazolványa (például fényképes személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) ellenőrzéséhez szükséges adatokat is, és az ellenőrzés sikeres. Ha az előfizetést közeli hozzátartozó részére adja át az ügyfél, azt nem szükséges a szolgáltató részére bejelenteni.

Hogyan egyeztethetek adatot?

A szolgáltatók SMS-ben is küldenek tájékoztatást a teendőkről, és a cégek weboldalán él a tájékoztatásra létrehozott aloldal. Most sorra vesszük, hogyan teheti ezt meg a Vodafone-nál, Telenornál, és Telekomnál. Amire szüksége lesz:

  • magyar hatóság által kiállított személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány),
  • cég esetén az adószám és a cégképviselői okmány,
  • személyes egyeztetés esetén a SIM-kártya,  a használt készülék, és lakcímkártya.

Telenor

Ha telenoros előfizető, ezen az online űrlapon, és a szolgáltató üzleteiben is egyeztethet. Aki utóbbit választja, annak azt javasolják, hogy lehetőleg hétköznap 11 és 15 óra közt próbáljon érkezni, mivel ez a legkevésbé forgalmas időszak.

A Telenor SMS-értesítésben hívja fel ügyfelei figyelmét a tennivalókra, valamint részletes információt ad a www.telenor.hu/adategyeztetes oldalán a szükséges iratokról, az ügyfélszolgálatok elérhetőségéről.

Telekom

A Magyar Telekom kedvezménnyel ösztönzi ügyfeleit, hogy a gyors ügyintézés érdekében online végezzék el az adategyeztetést.

Egy hétvégén át korlátlanul hívhatod a Telekom mobil- és vezetékes számait, ha telekomos feltöltőkártyás hívószámod adategyeztetését online végzed el.

Az adataid online elküldése utáni első munkanapon SMS-ben értesítünk a kedvezmény bekapcsolásáról. A korlátlan beszélgetés az ezt követő első teljes hétvégén vehető igénybe belföldön, alapdíjas Telekom mobil- és vezetékes számok hívása esetén. A korlátlan beszélgetést egy hívószám esetén egy alkalommal lehet igénybe venni.” – olvasható a cég közleményében.

A kedvezmény részleteiről és az adategyeztetésről bővebben ezen a linken olvashat, közvetlenül az adategyeztetést pedig itt végezheti el online felületen. Természetesen erre lehetősége van a Telekom üzletekben, és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is egy dedikált telefonszámon: +36-80-630-045

Vodafone

A Vodafone-nál az 1270-es szám hívásával telefonos ügyfélszolgálaton, személyesen a szolgáltató üzleteiben, illetve hamarosan online felületen is lehetséges lesz egyeztetni. Utóbbi még nem elérhető, de értesítést kérhetünk róla, ha feliratkozunk itt.

Forrás: Europress

Az adategyeztetésről az ügyfelek minden információt megtalálhatnak a www.vodafone.hu/adategyeztetes oldalon.

Terroristák éltek vissza a kártyákkal

A törvény célja a feltöltőkártyákkal való visszaélés megelőzése, melynek szomorú apropója van. Tavaly októberben derült fény arra, hogy a három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű feltöltőkártya szerepel mindössze két tucat személy nevén. Mint kiderült, bűnözői körök használták fel azokat, miután egy hajléktalannal megvetették. Nyilvánosságra került az is, hogy a terroristák két Telekom-kártyát használtak kapcsolattartásra, a többi négy más cégekhez tartozott.

Még a népszavazás előtt derült ki továbbá, hogy szervezett bűnözői körök 200 ezer SIM-kártyát vettek egy hajléktalan nevére, a kártyák egy része pedig a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövető terroristákhoz kerülhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik